2014. 11.20. A Fővárosi Törvényszék 71.P.23.508/2014/5. sz. ítélete:

... megállapította, hogy az MTTE megszünt. ("A le nem rótt 3.600 Ft. mérsékelt eljárási illetéket a Magyar Állam viseli." Ezt megúsztam! Reménykedem, hogy nem lesz valami új, visszamenőlegesen hatályos jogszabály, ami mégis kifizettetné velem... kamatostól ...)

Az MTTE 1996-os alapítási szlogenje számomra változatlanul határozott "DE! IGEN."-nel megválaszolandó kérdés marad:
"Nem szégyen az emberiségre, hogy a szinte megszámolhatatlan sokaságú fizikai, ügyességi megmérettetés mellett, csupán 3-4 féle szellemi játékot talált alkalmasnak nemzetközi versengésre?"
Az MTTE-ben volt szép, volt jó, volt siker is..., de nekem már elég volt.
"Hajrá Magyaroszág! Hajrá magyarok! Magyarország jobban teljesít!" Nálunk már az ovisok is sakkoznak, az ált.isk. 1. osztályától pedig, 2014-től már választható tantárgy a sakk...
meg talán hamarosan: >>> a Darts is...


Nekem is volt egy..., de álom maradt: >>> interdiszciplináris ELME-TORNA tantárgy

Dógoztam is rajta, aztán letöröltem, majd visszatettem..., ha még elérhető,
akkor itt: >>> JÁTÉKTAN jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz
2014. 05.12. A Fővárosi Főügyészségnél kezdeményeztem az MTTE megszüntetését

Sorry, de a megváltozott jogszabályok miatt, nem tarthatom be az év végi várakozásomra tett igéretemet. (Sem pénzt, sem további adminisztrációt nem fordítanék a 7. éve halott ügyre.) Működés/tagság hiányában, mint soros elnök, elindítom a jogutód nélküli megszüntetési eljárást.
:-(2014. 01.10. PASSSZ és még egy év várakozás...

Egy évig adminisztratíve fenntartom még az MTTE-t, de hét éve már, hogy az éves közgyűlési jegyzőkönyvekben csak a működés szünetelését rögzítettem. (Legutóbb: 2013. 11. 09-én.)

A 2003-ban írt >>> REKVIEM szó szerint aktuális ma is.
(... Akkor hatott és 2008-ig nem csak a rendezvényeink indultak újra, de úgy túnt, hogy bíztató fogadtatása van a szövetséggé növekedő átalakulásunk kezdeményezésének is. Nem sikerült és újra megtapasztaltam, hogy nagyot változott a világ: üzleti-érdekeltségi-motiváció nélküli lelkesedéssel ma már a jó dolgok sem működnek...)

Legutóbb, a Játéktanon tavaly májusban kezdeményeztem egy újabb reinkarnációt, de (nyugdíjasként ellustulva) magam már nem ígértem a közvetlen részvételemet.
Voltaképpen utódot kerestem. Hatotokkal beszéltem is, akik megértettétek, hogy szándékom több annál, mint csak az, hogy az MTTE név fennmaradjon, pl. a profilváltási szándéktól elzárkóztam. A felmerült és várhatóan újra felmerülő kérdésekre tömör válaszaim:

1. >>> NEM. Nem kell pénz a Nagylacinak, nem akar tiszteletbeli elnök lenni. Visszavonult a jatektan.hu-ra.

2. >>> IGEN. Máris, azonnal lehet pályázgatni. Lépj be be az MTTE-be, majd alakíts helyi egyesületet, az is lépjen be az MTTE-be, és a pályázatod aláírója máris a 18 éve alakult országos szervezet lehet...

3. >>> Kinek adnám át az elnökséget, az összegyűlt adminisztrációt, a munkát, a ...?
Csak annak, csak azoknak, akiknek a célja változatlanul országos szakszövetséggé növekedni.
(Ez nélkül nem látom értelmét.)

Ha érdekel a gyakorlatilag-szervezésileg nulláról induló "utódlás" és megértetted-elfogadod a fentiek lényegét, akkor jelezz egy E-mailt ( >>> nagylaci@jatektan.hu )...
...és egy kávé mellett megbeszélhetjük.
:-)
2013. 08.21. Amit még tehetek...

Amit még tehetek: soros elnökként 2013. november 9-re összehívom az MTTE tagtoborzóval bővített Közgyűlését!
Ha részt akarsz venni a megújulásban, akkor október 30-ig jelezz egy E-mailt Nagylacinak.
Lásd még: >>> Magyar Táblajátékosok Társasága Egyesület újraszervezése2013. 04.30. Felébredhet az MTTE a kómájából?

MTTE-tagtoborzó! Pontosabban előzetes igényfelmérés...

Magam, már visszavonultam, nem szervezek versenyeket, "csak" a játéktan.hu oldalt frissítgetem. A serverstatisztikám szerint mintegy 300 suliba jutott már el
a gyakorlatilag sehol máshol reklámozott >>> JÁTÉKTAN-jegyzetem.
2012-ben, az első 4 hónapban 3000 felett néztek bele az MTTE-hírekbe. A visszatérő és többszörös letöltésekből arra következtetek, hogy újra termőre fordulhat a talaj...

Öt év elteltével, úgy tűnik, lennének akik "átvennék a staféta-botot" és
újraélesztenék kómájából a Magyar Táblájátékosok Társasága Egyesületet.

Ha lenne kedved ilyesmihez, és nagyjából teszésedre vannak az alábbi, 15 éve írt anyagok,
akkor jelezz egy E-mailt Nagylacinak. ( >>> nagylaci@jatektan.hu )
>>> Verbunk!!!     >>> Alapszabály     >>> Tagság-Szervezet     >>> Klubindításhoz

Mit is akartunk?

A hazai "gazdával" (szövetséggel/egyesülettel) rendelkező sakk, go, bridzs mellett számos elmejáték űzhető még versenyszerűen. Az MTTE már indulásakor tucatnyi ilyen játékkal indította el a versenypalettáját, egyszersmind nyitottan további hasonlókra is, mondván: maguk a játékok is "vizsgáznak" majd a szerveződő bajnokságok során. Azok, amelyekben a legjobb játékosok versenyein sem sűrűsödnek be a döntetlenek, (azaz egy országos verseny döntőjének játékosai sincsenek még birtokában egy olyan biztosan nyerő stratégia ismeretének, hogy pl. mindig nyer a kezdő), akkor az a játék nemzetközi versenyzésre is alkalmasnak ajánlható. Ily módon, a gyakorlatban "felcímkézhetők" azok a, -persze nem kevésbé érdekes-, játékok is, amelyek "csak" egy kb. megyei szintű versenyzésig űzhetők.

Bajnokságok? Mármint, hogy ugyan miért kellenének már a játékainkban is újabb és újabb versenyek? Nincs elég versenyfutás rohanó, stressz-teli napjainkban? Hiszen ma már szinte az óvodába is felvételizni kell? Alapvetően nem a verseny maga a stressz-forrás, hanem a sokszor átláthatatlanul bonyolult, többnyire farkastörvényeket követő, kiskapukkal, hatalmi kényszerrel, immoralitással, bürokratív-, és protekcionális torzulásokkal teli szabályai. Nemcsak pihentető kikapcsolódás versengeni egy jól körülhatárolt, egy adott játékra egyszerűsített áttekinthető szabálykörnyezetben, ahol fair-play ellenőrizhető és betartható, de az itt elért eredmény valódi sikerélményt is ad.

A logikai-táblás játékok sajátossága, hogy pont a legsikeresebb művelőik mellől tűnnek el a játszótársak. (Közben persze, a játék rekvizitje is a fiók mélyére kerül.) A szűkebb környezetükben nagyobb tudásúnak minősülők számára igazi élményt csak az egymással való találkozás hozhat. Az országos egyesület létrehívásának alapötlete pont az volt, hogy könnyebben egymásra találnak egy-egy szellemi játék kedvelői (amőbázók, shogizók, reversisek, dámázók, malmozók, pylososok, stb.), ha egy összetartó szakmai centrum tagozataiként szerveződnek. Természetes következmény persze az is, hogy kölcsönösen megismerkedve egymás kedvenceivel (pl. aki kedveli a reversit, szinte bizonyosan bolondja lesz pl. a pylosnak is.) elindíthatók majd a több-próbás, összetett bajnokságok is. A kínálatban ott kell legyenek játékműhelyek, fejlesztő-iskolák, minősítő mesteriskolák, egyéni és csapatversenyek, alakulhatnának klubok, stb. Miután a versenyzésre kiválasztódó játékok rekvizitjei többnyire házilagosan is elkészíthetők, az Interneten elérhető módszertani ajánlásokat/segédleteket követve, a határon inneni és túli klubok/iskolák/szabadidőközösségek programjaiba anyagi ráfordítás nélkül, egyszerűen felvehetők.

Egyik gondolat sem az alapítók agyából kipottyant ötlet. Mióta az eszemet tudom, elszórtan, alkalmanként voltak és vannak/lesznek ilyenek, de rendszerbe-szerveződésük, pontosabban egy felmenő-ágakkal bővülő együttműködésük néhány lelkes, a közös érdekre rámutató és a cél elérését koordináló/segítő úttörő nélkül nem valósulhat meg.

Miért kell ehhez egy szervezet? Milyen feladatokra is irányul ez a koordináció?

Kell egy szabálystandard. Szinte mindegyik játékot számos változatban ismerjük, ezért igencsak hasznos, ha egy-egy verseny előtt, a legtapasztaltabbak konszenzusaként, leírható az éppen legjátszhatóbbnak minősített szabályváltozat.

Kell, hozzá tartozik az is, hogy jegyezzük fel egy-egy bajnokság győzteseinek nevét. Már csak azért is, hogy néhány év múlva megnézhessük, mi lett az egykori bajnokból. Kérdezném? Tessék mondani, emlékszik ma valaki arra, hogy mikor volt a Petőfi Csarnokban Országos Amőba-bajnokság? Kik is voltak a nyertesek?

Vonzása és példaértéke is van egy-egy sikerlistának, különösen akkor, ha évekre visszamenően ismerjük az adatokat. Nem alaptalan tán a várakozás, hogy az iskolás korban elért elmebajnokságos sikert, valamilyen felnőttkori karrier követhet. Ezen játékok kedvelése ugyanis nem "egyetlen betegség", hanem "szövődményei" is vannak. A táblajátékos feladványmegoldó versenyünk több helyezettje sikeres volt a "Zrínyi" matekversenyen is, vagy pl. csont nélkül vette a mensa-tesztet.

A sakkozók Élő-féle pontozási módszerének mintájára, játékonként is és összesítettben is felállítható egy olyan élő (értve alatta itt azt, hogy visszatérő/gyakran játszók által folyamatosan aktualizált) játékos erősorrend-skála, amelybe bárki néhány tucat (például az Interneten) lejátszott partival besorolhatja magát, mintegy megmérettetve, hogyan is áll tudása, pl. az ország legeredményesebbjeihez képest. Ehhez az előminősítő, mérő-besoroló pontrendszer működtetéshez feltétlen kell egy fórum, egy közös találkozási pont, ahova minden érdekelt odatalálhat. Ilyen volt pl. a gamerteam.hu játékportál, aminek fejlesztésben kiinduló szempont volt egy ilyen funkció teljesítése.

Kell még sok-sok módszertani segítség, ami mankót ad ezen játékok tanításához, a mintákat a versenyek lebonyolításához, a felmenő rendszer működtetéséhez.

Mindez, egy szakmai centrum kialakulása nélkül megvalósíthatatlan.

Amíg nem működik egy ilyen szakmai centrum, addig maradnak az alkalmi lelkesedők elszigetelt, kampány akciói. Lesznek továbbra is néhányévenként például (akár országos versenykiírású) amőbabajnokságok, továbbra is lesz évenként egy gyermeknap, lesz egy parlamenti gyermekkarácsony, egy-egy iskolanap. Továbbra is alkalmasan arra, hogy "kipipáljuk" feladatnaplónkban: "megtettük, most aztán foglalkoztunk a gyerekekkel". Aztán vége? Persze, hogy nincs vége. Majd lesz valamikor, valahol, valakinek az eszébe jutva, újra és újra, egy-egy újabb akció.

Bizonyos, hogy sokakhoz nem juthatott el az MTTE 12 éves működésének még a híre sem, de nem sokat tévedek azzal a becsléssel, hogy igenis százezrek tudtak (bár tán csupán felületes információtartalommal) kezdeményezésünkről.

Nos, az úttörő mag elfáradt... , de ha van rá igény, "ha van rá kereslet": JÖJJENEK AZ ÚJAK"!


2008. 04. 28. Hagyom meghalni

Ha úgy teszik, durcás lettem, de valójában úgy érzem: kiöregedtem, belefáradtam...
Segítő-fiatalos utánpótlás még tán lenne is, de ahogy nézem: ez inkább "lacibácsi" iránti barátságból, mint abból a meggyőződésből, hogy egy ilyen szerveződésre szükség van.
Négy hónapja levettem a Táblajátékosról az MTTE-oldalakat és senkinek sem hiányzott. Legalábbis, érdemben senki sem reklamált, nem hiányolta. Akkor meg minek?
Arra is ideje volt már ráúnnom, hogy ha szervezek egy rendezvényt, akkor előtte körbe kell könyörögnöm az ismerősöket a részvételre...
:-(
Viszatettem persze az MTTE-oldalakat (hiszem, vannak rajta a régiekből is hasznosítható anyagok) és a Táblajátékost még egy idieg tovább frissítgetem... (Nagylaci)

ajánlott linkek (ha küldesz még, szívesen beteszem):
>>>>>>>>>>>> elmetorna (Nagylaci)
>>>>>>>>>>>> elmetornát alkalmazó iskolák
>>>>>>>>>>>> dámások
>>>>>>>>>>>> tantrix- és trax-osok
>>>>>>>>>>>> amőbások
>>>>>>>>>>>> madzsongosok
>>>>>>>>>>>> gósok
>>>>>>>>>>>> sakkosok
>>>>>>>>>>>> társasjátékosok
>>>>>>>>>>>> szerepjátékosok
>>>>>>>>>>>> bridzsesek
>>>>>>>>>>>> tarokkosok
>>>>>>>>>>>> pókeresek
>>>>>>>>>>>> jatekklub.lap.hu


2007. 10. 26. LOGIKA-SZINÓ a Kispesti Kaszinóban 2007. december 2-án

KÖZKÍVÁNATRA! Nem mintha, szavaztattunk volna, de a levelekből úgy tűnik, hogy nagyon élveztétek a tavalyi évzárót... Többek jelezték viszont, hogy jobb lenne a december 2.
Ígyhát a korábban jelzett december 9-ei Hétpróbás helyett "nyitottkapus" LOGIKA-SZINÓ lesz december 2-án!
Köszönet a KMO-nak, hogy a Kispesti Kaszinóban otthont ad a dec.2-i rendezvénynek!

>>>>>>>>>>>> meghívó-programelőzetes


2007. 09. 10. Hétpróbások Bajnoksága 2007. őszi: a Lauderban október 28-án

No! Éppen feltettem a bizonytalant..., máris jött a hír... és már itt is a: >>> versenykiírás

lásd:>>>>>>>>>>>>kinyomtatható doc-fájlban is.

>>>>>>>>>>>>>>>>>képes beszámoló


2007. 09. 10. "Hétpróbások Bajnoksága 2007. őszi és az évzáró"

Rendező-helyszín gondok miatt még bizonytalan az október 14-i.


KÖZKÍVÁNATRA! Nem mintha, szavaztattunk volna, de a levelekből úgy tűnik, hogy nagyon élveztétek a tavalyi évzárót... Többek jelezték viszont, hogy jobb lenne a december 2.
Ígyhát a korábban jelzett december 9-ei Hétpróbás helyett "nyitottkapus" LOGIKA-SZINÓ lesz december 2-án!
Köszönet a KMO-nak, hogy a Kispesti Kaszinóban otthont ad a dec.2-i rendezvénynek!

Boccs, Mindazoktól, akik az alábbira készültek, remélhetően a verseny folytatása nélkül sem volt haszontalan megismerniük a játékokat...
Szóval, az alábbi STORNÓ:
A helyszínünk még változhat, de már letölthető: >>> előzetes versenykiírás
Nyomtatható doc-file, benne a Hétpróbára kiválasztott játékok versenyszabályai:
Mancala(Bantumi), Neutron(Malacfogó), Pylos, varitáblás Reversi, Pentomino-kirakó, tükrözéses Halma (párosban), varitáblás Tőtikék.

2007. 04. 13. "Hétpróbások Bajnoksága 2007. Hejőkeresztúr">>> képes beszámoló

2007. 01. 16. "Hétpróbások Bajnoksága 2007.">>> Versenykiírás/nevezés

A tavaszi hejőkeresztúri verseny tervezett időpontja: 2007. április 13. (péntek!), 10.00.
A Hétpróba játékai: Hex(11x11), Amazons(6x6), Gomullo(6x6), Pente(11x11), Seth, Akiba, Neutreeko(5x4), YuGo-9, Fanorana, Lahti. (A 10-ből 7 féle játék választható)

2006. 12. 17. "LOGI-KASZiNÓ" beszámoló a rendezvényről

2006. 11. 06. "LOGI-KASZiNÓ" december 17-én, 10:00-13:30
Mintegy 30 féle játékból fogadhatsz, gyűjtheted a zsetonokat három órán át, aztán a 13:00-kor induló játékárverésen licitálhatsz a nyereményedre...

(Lásd részletesen : MTTE 10-éves szülinapi bulija az újjávarázsolt KMO-ban )

2006. 10. 01. "Hétpróbások 2006. / a Lauderban"

(Lásd : képes beszámoló)

2006. 08. 25. Elkészült a MiniJátékMester! Akció indul!

A szándék alapításkori, az MTTE 10. születésnapjára megvalósított ötlet egyszerű: legyen a játékosoknak egy-egy azonos tartalmú játékszabály-gyűjteménye. Az oldalanként 1-1 játék lényegét összefoglaló zsebméretnyi memoriter, ami egyszersmind kiválóan alkalmas a tulajdonosa játékismeretének "mérésére" is. Játékonként (oldalanként) begyűjthető klubvezetői-oktatói aláírások jelezhetik a megszerzett tudást, körvonalazhatók a mért ismeretszintekhez rendelhető minősítés feltételei...

(Lásd részletesen: "Legyél Te is Játékmester!" - akció indul!)


2006. 07. 08. őszi rendezvény-előzetesek

október 1. országos, hétpróbás verseny a "Lauder"-ban!

A verseny Házigazdája:
a Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda,Általános Iskola,Gimnázium,Szakközépiskola
és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény meghívja táblajátékokat kedvelő barátait
játékos bohókás versenyzésre >>>> meghívó-versenykiírás, szabályok
Láthatod, hogy játszanak a gyakorlottabbak és Magad is kipróbálhatod mindegyiket...

december 17. KMO, 10-éves szülinapi buli Hétpróbásokkal! (részleteket majd szeptemberben)


2006. 06.20.
Téged is
érdekelhet:>>>


2006. 06.04.

Beszámoló a hejőkeresztúri hétpróbásokról; benne >>>> a bajnokok, élő-Isola, letölthető értékelő Excel-tábla.


2006. 05.14.

Egyelőre még csak képek (puzzle-ban) a hejőkeresztúri hétpróbásokról... >>>> (puzzle-ban)

(eredmények és részletek a júniusi frissítésben)


2006. 02. 11.

A HTTE május 12. de. 10 órára, a hejőkeresztúri Körzeti Általános Iskolába
hívja táblajátékokat kedvelő barátait
játékos bohókás versenyzésre >>>> meghívó-versenykiírás, szabályok
Láthatod, hogy játszanak a gyakorlottabbak és Magad is kipróbálhatod mindegyiket...
Ha megtetszik, akkor jövőre már ott lehet a helyed a legjobbak között...


2005. 12. 11.

Évzáró logi-buli! >>>> beszámoló


2005. 12. 03.

Lassan 10 éve hallom az éljátékosoktól, hogy
néhánylépéses kiegyenlített kezdőállásból kéne játszani a versenyszerű Amőbát.
Úgy tűnik, a hazai TOP végre megegyezett...
Ihol az első "shape"- alakzattal nyitó bajnokság! (nevezés 2005. december 2.)


2005. 11. 26.

A 2005. évi feladványmegoldó verseny: november 26-án éjféltől, november 29-én éjfélig...
>>> Versenykiírás, feladványok, eredmény


2005. 11. 15.

Duplázódott a résztvevők száma, az idei országosan meghirdetett Hétpróbások Bajnokságán.
A versenynek otthont adó Hejőkeresztúr, Budapestről, autópályán: kevesebb, mint másfél óra... Van, hogy csúcsforgalomban nem jutsz át ennyi idő alatt Pestről-Budára... Mintegy százan lehettünk... képes-videós beszámoló.


2005. 10. 28.

Köszöntjük a végre egyesületbe szerveződő tantrixosokat!
"A Duna Go Egyesületen belül Tantrix-szakosztály alakult. A szakosztály egyik célja, hogy a tantrixot ismerők rendszeresen összejöhessenek néhány játékra (természetesen az egyesület más játékait is ki lehet egyúttal próbálni), a játékot nem ismerők előtt pedig nagyobb nyilvánosságot kapjon a Tantrix. A kötetlen találkozókat péntek délutánonként az ELTE Déli tömbjében tartják."
a szakosztály vezetoje: Szobonya László, Sirpi


2005. 10. 06.

Igencsak csendes építkezés éve ez az idei. Mintegy tucatnyi meghívásnak tettünk eleget bemutató játszóházunkkal (iskolákban, a kispesti-, a csillebérci-, két céges juniálison, a már hagyományos Bp-i "SzüniDödőn", legutóbb a Millenárison), összesen tán ezerre becsülhető aktív vendéggel, de úgy túnik: egyikkel sem sikerült túllépnünk az alkalmi jellegen...
Bíztató, hogy néhány jelzést kapunk itt-ott működő szakkörökről-klubokról...,
ezért nekik is szánjuk az év végére tervezett rendezvényeket.

HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2005.
Az MTTE és a HTTE november 12. de. 10 órára,
a hejőkeresztúri Körzeti Általános Iskolába
hívja táblajátékokat kedvelő barátait...

( versenykiírást, játékszabályokat lásd részletesen )


2005. 01. 26.

"... Oktatásunk nagy fogyatékossága, hogy nem ismerte fel még e játékok jelentőségét. (Sajnos még e játékok létezését sem.)..."

Nemcsak ez a "szövegkörnyezetből kiragadott részlet" jelzi,
( Mészáros Mihály: Táblajátékos-klub)
de további "hallottamok és tapasztaltamok" is reményt keltenek bennem, hogy
tán már megérkezett végre az első fecske, elsőként Mo-n:
a hejőkeresztúri Körzeti Általános Iskolában lesz "Elmetorna" tantárgy?

Kedves hejőkeresztúri Barátaim!
Kívánom, sikerrel induljatok el az úton, találkozzatok sok-sok értelemtől-megértéstől felcsillanó gyermekszempárral! Mindemellett, már most kérem, osszátok majd meg tapasztalataitokat más iskolák pedagógusaival is, mert nagyon nagy szükség van rá!!!

Laponként "átnyálaztam" a Oktatási Minisztérium
csaknem ezer-tételes pedagógus-továbbképzési jegyzékét
(2004. december 30.).
Egyetlen ilyen témát sem találtam benne,
amely a logikai- és táblás játékok eszköztárára építkezne.

Már a kezdeti tapasztalataitok bemutatása is óriási hiányt pótolna... Ahhoz ugyanis, hogy - igencsak kívánatosan- a felsőfokú oktatásban is méltó helyet - szakot!- nyerjen el ennek a ma még felismeretlenül gazdag eszköztárnak szakszerű felhasználása, nélkülözhetetlen úttörő munkátok.

( egy új tantárgy lehetne az elmetorna... )


2004. 12. 13.

Összegzés: "a minőség pótolta a mennyiséget".
Nem tudom, mikorra készülnek el a fotók, mert a film még egy ideig a gépben van..., egy előzetes azonban, azonnal:

beszámoló-eredmények "Hétpróbások 2004."


2004. 11. 27.

"Évzáró MTTE-játékbuli 2004. december 11-én" Nézőket is, játékokat és feladványokat kipróbálgató vendégeket is szívesen látunk az évzáró Hétpróbások Bajnokságán.
Figyelem!
Aki már régebben bejegyezte naptára "érdekes és fontos" rovatába:
a helyszín megváltozott! (Úgy tűnik sokan leszünk, felnőtt és gyerek-kategóriát is indítunk...; az eredetileg tervezett MINDLAB-központ helyett, örömmel kerestünk még nagyobb termet... )


2004. 11. 12.

"feladványmegoldó verseny 2004." Idén az Interneten és a feladványok is picit könnyebbek a megszokottnál. Várjuk a megoldásokat. Az MTTE évzáró bulijának "hétpróbás"-bajnokságára azok nevezhetnek, akik legalább 50 %-os eredményességgel megoldják a feladatok-at.


2004. 11. 04.

Feltérképezett Birodalom Elkészült a Táblajátékos Birodalmat bemutató-szemléltető és még ki tudja mi mindenre felhasználható térképe.
Ezzel kiegészítve, a cogitoys-CD ezernyi játékot tartalmazó gyűjteménye olyan alapmunka lett, amelynek anyaga nem hiányozhat a logikai- és táblás játékok kedvelőnek gépéról.


2004. 10. 30.

"Budapest Open 2004." Beindultak legjobbjaink!
Már az idén több országból (Cseh, Lengyel, Svéd,...) várhatók nevezések...
Az első magyar rendezésű nemzetközi verseny magas színvonalat ígér...
Ha jó vagy, de kihagytad az idei amőba-bajnokság-ot,
újra van lehetőséged a megmérettetésre... 2004. december 18-án Gomoku, 19-én Renju... Részletek, nevezés a renju.hu


2004. 10. 24.

A feladványmegoldó verseny az Interneten lesz!
November 19-én kerülnek fel a Táblajátékosra a feladványok.
A legjobb megoldásokat beküldőkből áll össze az idei Hétpróbások Bajnoksága mezőnye.

A Fővárosi Önkormányzat Közművelődési és Tudományos Alapja
50 db Táblajátékos Birodalom CD-t vásárolt,
amikkel a legsikeresebb hétpróbásokat díjazhatjuk!


2004. 10. 02.

A 2004.évi országos MTTE Amőba-Bajnokság győztesei:
1. Demján Attila,
2-4. Németh Ákos, Röszler Attila, Rácz Gábor.


kapcsolódó oldalak: *** beszámoló *** képek *** parti *** az Amőbától a Renjuig ***


2004. 08. 24.

Nyári szünet után újra indul a Budapesti Játékosklub

Elkészültek az idei élő versenyek kiírásai (megtaláltuk a helyszíneket, készülnek a rekvizitek)

Amőba , Feladványmegoldó , Hétpróbás


2004. 07. 26.

Magyar sikerek a 2004-es Czech Open Renju és Gomoku versenyén.
Renjuban: 3. Kiszely Ákos, 5. Németh Ákos Gomokuban: 2. Kiszely Ákos, 7. Németh Ákos

részletek: renju.hu


2004. 07. 11.

A 3. Tantrix Csapat - Világbajnokságon biztosan védte tavaly szerzett világbajnoki címét a magyar "A" csapat: Pepe (Petrecz Péter), Zormac (Németh Zoltán), TommG (Gombkötő Tamás), SiRPi (Szobonya László), Püsi (Püspüki János)

részletek: tantrix.hu


2004. 06. 16.

Sikeres tanévet zár Hejőkeresztúron, Mészáros Mihály szervezésében elindult iskolai táblajátékos klub...

részletek: beszámoló


2004. 01. 16.

Újra felkerült az MTTE_WEB a Hálóra. Kampányt kezdeményezünk logikai- és táblajátékos klubok alapítására. Az ezekhez felhasználható segédleteket / ötleteket / javaslatokat lásd a baloldali menükből.

Az első budapesti nyitottkapus klubot február 20-án 15 órai kezdettel indítjuk az V. ker. Deák Ferenc u. 17 alatt. (Köszönet érte a Bp-i Örmény Kulturális Központnak!)
Ha budapesti vagy és szívesen megismernél új játékokat, különösen ha kedved leled a logikai- és táblás játékokban, akkor köztünk a helyed! Tedd Magad szabaddá, hiszen kéthetente Te is megérdemelsz egy kellemes, játékos, (akár késő estébe nyúló) délutánt!


2003. 12. 13.

Az előzetes jelentkezések (43 fő) alapján nem gondoltam volna, hogy a jogszabályilag szükséges minimális létszámnál alig-alig leszünk többen "újraalapítók"...
Be kell vallanom, hogy ha nem lettek volna a "felelőtlenül ígérgetők", akkor nem is hívtam volna össze ezt a közgyűlést. Úgy tűnik tehát, mintha az ő érdemük lenne az MTTE újjászületése. Mégis arra kérem mindazokat, akik aktív alapítói támogatást ígértek, de ez első felbuzdulásuk után már egyik körlevélre sem reagáltak, tiszteljenek meg továbbra is e passzivitásukkal és "ne hülyítsenek".

Az újraindulásra várakozó álláspontjukat korrekten jelzők segítségére viszont változatlanul számítok, mert "hivatalosan" bejelenthetem: az MTTE 48000 Ft "alaptőkével" ( / 4000 = taglétszám ) jogfolytonosan reinkarnálódott.
Részletes programunkat, melynek szellemisége a közgyűlés-előzetes akcióprogram-tervéével azonos, 2004. január végéig összeállítjuk és a Táblajátékoson közzétesszük.

Nagylaci (alias dr. Nagy László)
az MTTE soros elnöke.

A továbbiakban MTTE hírek-információk körlevelei szétválnak a Táblajátékoséétől. Érdeklődő szimpatizánsok itt kérhetik felvételüket: nagylaci@jatektan.hu az MTTE-hírek címlistájára.


2003. 11. 18.

Nem tudom, hogy pontosan hányan olvasták el az alábbiakat, de közülük, egy hónap alatt 42-en jelezték valamilyen formában, hogy segítenének.
2003. december 13-ára összehívott közgyűlésen reinkarnálódhat az Egyesület.
Részletesebb programtervet december 10-én igyekszem majd ide is kitenni...


2003. 10. 18. TÁBLAJÁTÉKOS KIÁLTVÁNY!
(rekviem..., vagy reinkarnálódhat még a Magyar Táblajátékosok Társasága Egyesület?)

Nem szégyen az emberiségre, hogy a szinte
megszámolhatatlan sokaságú
fizikai, ügyességi megmérettetés mellett,
csupán 3-4 féle szellemi játékot talált
alkalmasnak nemzetközi versengésre?

Fenti kritika volt a Magyar Táblajátékosok Társasága Egyesület (MTTE) létrehívásának egyik alapgondolata 1996-ban, egy évvel az angol kezdeményezésű "Mindsports Olympiad" (fentivel igencsak hasonló gondolat) megszületése előtt!
Talán a legelsők között kezdtünk el valami jót mi magyarok, ám napjainkra mégis lemaradtunk. Miközben az angol mellett, már olasz-, cseh-, japán "elmesport-olimpia" szerveződött, (hét közül egyiken sem voltunk ott magyarok), ez évben: érdeklődés (pontosabban: tagság) hiányában megszűnik az MTTE.

Ha valakiben e hír hallatán felidéződne a Pisa-felmérés számunkra gyalázatos eredménye, igaza lenne, mert igenis van kapcsolata az elmesportok hazai alacsony népszerűségének az értő olvasás, a kreativitás, az önálló gondolkodás és véleményalkotás hiányosságaival is.

Magam, mint az Egyesület alapításkori, majd a jelen felszámolás idejére visszatérő soros elnöke, fájó szívvel, de tudomásul veszem kezdeményezésünk sikertelenségét. Ám, mert a személyes kudarc mellett, kórtünetetként is értékelem az elmúlt hat évben tapasztaltakat, hibának tartanám ha az MTTE csendben halna meg. Ez a halál ugyanis, elgondolkoztató jelzés kell legyen sokaknak. (Különösen azoknak, akik olvasták Jolsvai András helyenként nosztalgikusan anekdotázó "Az ember játszik" című cikksorozatát a "168 órá"-ban. Jelen sorok közölhetőre rövidített kivonatát meg is küldtem Mester Ákos főszerkesztő úrnak.)

Mit is akartunk?

A hazai "gazdával" (szövetséggel/egyesülettel) rendelkező sakk, go, bridzs mellett számos elmejáték űzhető még versenyszerűen. Az MTTE már indulásakor tucatnyi ilyen (gyakorlott játékosok ajánlotta) játékkal indította el a versenypalettáját, egyszersmind nyitottan további hasonlókra is, mondván: maguk a játékok is "vizsgáznak" majd a szerveződő bajnokságok során. Azok, amelyekben a legjobb játékosok versenyein sem sűrűsödnek be a döntetlenek, (azaz egy országos verseny döntőjének játékosai sincsenek még birtokában egy olyan biztosan nyerő stratégia ismeretének, hogy pl. mindig nyer a kezdő), akkor az a játék nemzetközi versenyzésre is alkalmasnak ajánlható. Ily módon, a gyakorlatban "felcímkézhetők" azok a, -persze nem kevésbé érdekes-, játékok is, amelyek "csak" egy kb. megyei szintű versenyzésig űzhetők.

Bajnokságok? Mármint, hogy ugyan miért kellenének már a játékainkban is újabb és újabb versenyek? Nincs elég versenyfutás rohanó, stressz-teli napjainkban? Hiszen ma már szinte az óvodába is felvételizni kell? Alapvetően nem a verseny maga a stressz-forrás, hanem a sokszor átláthatatlanul bonyolult, többnyire farkastörvényeket követő, kiskapukkal, hatalmi kényszerrel, immoralitással, bürokratív-, és protekcionális torzulásokkal teli szabályai. Nemcsak pihentető kikapcsolódás versengeni egy jól körülhatárolt, egy adott játékra egyszerűsített áttekinthető szabálykörnyezetben, ahol fair-play ellenőrizhető és betartható, de az itt elért eredmény valódi sikerélményt is ad.

A logikai-táblás játékok sajátossága, hogy pont a legsikeresebb művelőik mellől tűnnek el a játszótársak. (Közben persze, a játék rekvizitje is a fiók mélyére kerül.) A szűkebb környezetükben nagyobb tudásúnak minősülők számára igazi élményt csak az egymással való találkozás hozhat. Az országos egyesület létrehívásának alapötlete pont az volt, hogy könnyebben egymásra találnak egy-egy szellemi játék kedvelői (amőbázók, shogizók, reversisek, dámázók, malmozók, pylososok, stb.), ha egy összetartó szakmai centrum tagozataiként szerveződnek. Természetes következmény persze az is, hogy kölcsönösen megismerkedve egymás kedvenceivel (pl. aki kedveli a reversit, szinte bizonyosan bolondja lesz pl. a pylosnak is.) elindíthatók majd a több-próbás, összetett bajnokságok is. A kínálatban ott kell legyenek játékműhelyek, fejlesztő-iskolák, minősítő mesteriskolák, egyéni és csapatversenyek, alakulhatnának klubok, stb. Miután a versenyzésre kiválasztódó játékok rekvizitjei többnyire házilagosan is elkészíthetők, az Interneten elérhető módszertani ajánlásokat/segédleteket követve, a határon inneni és túli klubok/iskolák/szabadidőközösségek programjaiba anyagi ráfordítás nélkül, egyszerűen felvehetők.

Egyik gondolat sem az alapítók agyából kipottyant ötlet. Mióta az eszemet tudom, elszórtan, alkalmanként voltak és vannak/lesznek ilyenek, de rendszerbe-szerveződésük, pontosabban egy felmenő-ágakkal bővülő együttműködésük néhány lelkes, a közös érdekre rámutató és a cél elérését koordináló/segítő úttörő nélkül nem valósulhat meg.

Miért kell ehhez egy szervezet? Milyen feladatokra is irányul ez a koordináció?

Kell egy szabálystandard. Szinte mindegyik játékot számos változatban ismerjük, ezért igencsak hasznos, ha egy-egy verseny előtt, a legtapasztaltabbak konszenzusaként, leírható az éppen legjátszhatóbbnak minősített szabályváltozat.

Kell, hozzá tartozik az is, hogy jegyezzük fel egy-egy bajnokság győzteseinek nevét. Már csak azért is, hogy néhány év múlva megnézhessük, mi lett az egykori bajnokból. Kérdezném? Tessék mondani, emlékszik ma valaki arra, hogy mikor volt a Petőfi Csarnokban Országos Amőba-bajnokság? Kik is voltak a nyertesek?

Vonzása és példaértéke is van egy-egy sikerlistának, különösen akkor, ha évekre visszamenően ismerjük az adatokat. Nem alaptalan tán a várakozás, hogy az iskolás korban elért elmebajnokságos sikert, valamilyen felnőttkori karrier követhet. Ezen játékok kedvelése ugyanis nem "egyetlen betegség", hanem "szövődményei" is vannak. A táblajátékos feladványmegoldó versenyünk több helyezettje sikeres volt a "Zrínyi" matekversenyen is, vagy pl. csont nélkül vette a mensa-tesztet.

A sakkozók Élő-féle pontozási módszerének mintájára, játékonként is és összesítettben is felállítható egy olyan élő (értve alatta itt azt, hogy visszatérő/gyakran játszók által folyamatosan aktualizált) játékos erősorrend-skála, amelybe bárki néhány tucat (például az Interneten) lejátszott partival besorolhatja magát, mintegy megmérettetve, hogyan is áll tudása, pl. az ország legeredményesebbjeihez képest. Ehhez az előminősítő, mérő-besoroló pontrendszer működtetéshez feltétlen kell egy fórum, egy közös találkozási pont, ahova minden érdekelt odatalálhat. Ilyen volt pl. a gamerteam.hu játékportál, aminek fejlesztésben kiinduló szempont volt egy ilyen funkció teljesítése.

Kell még sok-sok módszertani segítség, ami mankót ad ezen játékok tanításához, a mintákat a versenyek lebonyolításához, a felmenő rendszer működtetéséhez.

Mindez, egy szakmai centrum kialakulása nélkül megvalósíthatatlan.

Amíg nem működik egy ilyen szakmai centrum, addig maradnak az alkalmi lelkesedők elszigetelt, kampány akciói. Lesznek továbbra is néhányévenként például (akár országos versenykiírású) amőbabajnokságok, továbbra is lesz évenként egy gyermeknap, lesz egy parlamenti gyermekkarácsony, egy-egy iskolanap. Továbbra is alkalmasan arra, hogy "kipipáljuk" feladatnaplónkban: "megtettük, most aztán foglalkoztunk a gyerekekkel". Aztán vége? Persze, hogy nincs vége. Majd lesz valamikor, valahol, valakinek az eszébe jutva, újra és újra, egy-egy újabb akció.

Bizonyos, hogy sokakhoz nem juthatott el az MTTE hat éves működésének még a híre sem, de nem sokat tévedek azzal a becsléssel, hogy igenis százezrek tudtak (bár tán csupán felületes információtartalommal) kezdeményezésünkről.

Nos, az úttörő mag hat év alatt elfáradt. A magam részéről nem titkoltan dühös vagyok és a sikertelenség miatti indulatomban sírva/vigyorgok: "úgy kell nektek!" Ha tényleg nincs annyi aktív támogató érdeklődés a fent vázlatoltan megismételt gondolatsor tartalma iránt, hogy életben maradjon az MTTE, akkor adjuk át a teljes terepet a "köpj egy hegyeset és nyerj vele egymilliót" játékoknak! Vau! Happy!

Kik felé célzom méltatlankodásom? Sokakat szeretnék vitára hívni!

Kezdem azokkal, akiknek pecsétes papírjuk is van arról, hogy a "legintelligensebbek" közöttünk. Tisztelettel kérdezem a MENSA HUNGARIQA tagjait: miért fehér holló köztük Elekes Sándor és Eleőd Ákos, akik "agyműves foglakozáson", "tehetség-gondozáson" igyekeznek tovább is adni értékeikből? Vagy csak én vagyok tájékozatlan és vannak köztük sokan mások is? No persze, nem a pénzdíjas vetélkedőkön és a Mensa önreklámozásában ügyködőkre gondolok, hanem azokat hiányolom, akik úgy éreznék: az intelligencia arról is megismerkszik, amit igyekszik tovább is adni a többieknek. Az tény, hogy az MTTE által kínált eszköztárban nem fedeztek fel olyan értékeket a mensasok, amelyeket tagsági viszonyukkal is erősítendőnek/támogatandónak minősítettek volna, jóllehet sokuk az MTTE bemutatóin ismerkedett meg néhány -azóta, feltételezem, kedvencükké vált- játékkal. Megkockáztatom, ha nincs az MTTE, tán ha tized annyian fedezték volna fel a Pylost, a Pentét, a Pikkpakkot, a Rotaryt, a tologatós/gurítós Amőbákat és hadd ne soroljam... Vajh, hol keresse civil támogatóit, tagságát egy "gondolkodós-táblás" játékok népszerűsítését és szakmai centrumának kialakítását célkitűző kezdeményezés, ha nem lel segítő partnerekre a nagy M-ek között sem?

Pedagógusok! Mélységes tiszteletem a néhány "fehér hollónak", de az általam ismert neveket mégsem sorolnám, mert reménylem, hogy az alábbi füstölgésem ellenére, mégiscsak sok lenne a kimaradók száma. Ám, a többségi/általános tapasztalatom az, hogy a gyermekeink oktatásával/nevelésével hivatásszerűen foglalkozók sem fedezték fel azt a gazdag muníciót amit az MTTE rendezvényei, versenyei, bemutatói, szellemisége kínáltak. Két évig szerkesztettem a Magiszter Magazin játékrovatát, rendezvény- és verseny-felhívásokkal, az eredményt tekintve: "a semmibe pufogtatott reklámokkal". Programjainkon több tucatnyi olyan napközis, matekos, nevelőotthonos "pedagógussal" találkoztam, akik nem ismerték a halmákat, a dámákat, a solitereket..., köztük több olyannal is, akik egy négymondatos játékszabályt sem voltak képesek úgy megérteni, hogy azt továbbadhassák tanítványaiknak. Dehogyis kívánnék én "még egy újabb bőrt lehúzni" a tanítókról/tanárokról! Csupán azt hiányolom, hogy egyre inkább eltűnnek -mind a tanult, mind a gyakorlati- eszköztárukból a logikai és táblás játékok. Kérdeném például: hány olyan napközis, szabadidős foglalkozás van, amelyen az iskolai számolókorongokhoz táblát rajzolva, pl. reversit, vagy solitert játszanak, netán egy-egy alkalmi kis versenyzéssel egybekötve? (Megjegyzem, gyakran találkozok rendezvényeken olyan, a suliban sakkot tanuló gyerekekkel, akik nem tudnak malmozni és nem ismerik a dámákat...)

Játékosok! Az MTTE-rendezvények jóval tízezer fő feletti résztvevői/vendégei!

A versenyeken/programokon láthatóan jól elszórakoztatok, sokan a címlistánkba is jelentkeztetek: kérve értesítést az újabb rendezvényekről. Többen vagytok olyanok is, akik tán soha nem találkoztatok volna néhány jelenlegi barátotokkal, ha nincs az a bizonyos MTTE program, amire mint hasonló érdeklődésűek, véletlenül, egyszerre tévedtetek be... Az egyikőtök számára sem nyilvánvaló, hogy egy néhányfős baráti magtól elfogadni/elvárni ezrek szórakoztatásának (szellemi-, szervezési-, anyagi) finanszírozását hosszú távon nem működik, de legalábbis nem korrekt?

Az, gondolom, tán belátható, hogy ilyen rendezvényt szervezni/reklámozni üzleti alapon ma, csak igen sok pénzzel lenne elindítható. A kockázati tőke pedig, elsősorban arról nevezetes, hogy nem kockáztat. Előbb, össze kell gyűlnünk megmutatni, hogy sokan vagyunk és még reklámértékünk is van. Mekkora reklámértéke lenne egy olyan hétpróbás összetett egyéni- és csapatbajnokságnak, amelyen évről évre találkozhatnának a felmenő verseny határon inneni és túli magyarjai!

Végezetül, idetartozik az a "sajnos kisebbségi" másik oldal, akiknek köszönettel tartozunk:

A Népszabadság Rt. az egyetlen, "aki" már a gyermekcipőben járó gondolatot is hajlandó volt anyagilag szponzorálni, a feladványmegoldó versenyek győzteseinek díjazásával.

A TVNET Kft. Hat éven át, mindmáig, díjmentesen adta a tárhelyet a Táblajátékos WEB-oldalainak.

A BNV-gazda, a Hungexpo Rt. Négy évig biztosított térítésmentes helyszínt bemutatkozásunknak és versenyeinknek.

A Kispesti Munkás Otthon, az Almássy-téri Szabadidőközpont, a Néprajzi Múzeum, ahol alkalmi otthont találtunk taggyűléseinknek, versenyeinknek, "rezsiköltségmentesen".

A jelenlétünk harmadik évben leégett Budapest Sportcsarnok Karácsonyi Vására tagtoborzó-bemutató játszóházunkat fogadta be. (Ám, mint "ingyenvendégek", magunknak kellett elkárolnunk a tűzben megsemmisült táblás rekvizitjeinket.)

A http://gamerteam.hu fejlesztőcsapata, akiknek a köszönet mellett bocsánatkéréssel is tartozom, mert ahogy látom: nemigen sikerült beindulni annak a "táblajátékos pezsgésnek", amiről néhány éve még úgy gondoltam, csak egy jó portál hiányzik hozzá... (és ők, kicsit az én rábeszélésemre is, sokat dolgoztak vele...)

Köszönet még a "pénz az ablakban barterek"-kért: az Élet és Tudomány, a Magister Magazin, az Új Alaplap, az Internet Kalauz, a Karikás rejtvényújság, játékbemutató cikkeinket befogadva, munkánkért a reklámértékkel fizettek.

Időrendben utolsóként, köszönet a "168 órá"-nak, ha a főszerkesztőnek megküldött kivonat közlésével, nagyobb nyilvánosságot biztosít fenti gondolatoknak.

(Hangsúlyoznám még, hogy ezzel teljes is a lista. Nem felejtettem ki pl. sem az OM-et, sem a GYISM-et, sem a Sulinet-et, … ámbár ha felsorolhattam volna őket is, tán nem is íródott volna meg ez a rekviem.)

dr.Nagy László
(az MTTE ez évben még soros elnöke)