Egy évzáró/tagtoborzó egésznapos buli sok-sok játékkal, feladványokkal, játékos versennyel, amire távolabbról is és akár "csak" nézőként is érdemes volt eljönni!
Idén először volt olyan a verseny, hogy 3 féle, még senki által nem ismert meglepetés-játékkal a helyszínen találkoztak el először a játékosok.
A túlnyomórészt junior mezőnyre tekintettel (a 9-fővel nem indítottunk el külön a felnőtt mezőnyt) végül: e meglepikből kettőt soroltunk be a versenyjátékok közé:
a "Kutya-macska lerakós"-t és az "AM-DÁ-RE"-t, valamint felvettük a "Tőtikék"-et is.
A meglepi játékok szabályai: letölthető-nyomtatható doc-fájlban
A többi kiválasztott játék a Táblajátékosról:
amőba, pente, back&back, pikkpakk, pylos, malmok, tőtikék

HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2004!

élmezőny, eredményhírdetés

A Magyar Táblajátékosok Társasága Egyesület
2004-ben, Budapesten, a fenti játékokból meghírdetett összetett versenyén
"belterjes(***)" eredmény született:

Németh Máté Hejőszalonta 172 (22)
Bokor Gina Hejőszalonta 170 (26)
Bucz Gábor Tiszújváros 133 (18)
Illés József Hejőkeresztúr 130 (30)
Kiss Tibor Hejőszalonta 122 (20)
Bokor Zoltán Hejőszalonta 121 (16)
Szendrei Szabina Hejőkeresztúr 107 (15)
Szilvási Mónika Hejőkeresztúr 98 (21)
Kupcsok Julianna Hejőkeresztúr 92 (14)
Jakab János Hejőszalonta 71 (17)
Nagy Lilla Dóra Hejőkeresztúr 71 (20)
Árvai Tamás Hejőkeresztúr 71 (21)
Tóth Ágnes Hejőkeresztúr 71 (20)
video.wmv 1 MB <<< belenéz, ill jobb minőségben: >>>: video.wmv 10 MB)(***) A külön busszal érkező Helyőkeresztúri Körzeti Általános Iskola játékosai hiába keresték budapesti versenytársaikat..., megmérkőztek hát...: szinte "csak" egymás között!
Az elért pontszám mellett, zárójelben a maximálisan lehetséges 30-ból teljesített párbajok száma is érdekes. Érzékelhető, hogy ebben a bohókásan komoly versenyben a végső sorrend erősen függ a partnerválasztás taktikájától is... Nekem, Illés József tűnik a verseny egyik "győztes-vesztesének". 30 lejátszott párbajából 12 alappontot szerzett, ám a trófeapontokkal 48-t rabolt tőle a győztes és 74 pontot a második helyezett. (Így, utólag: ha 11 párbajjal kevesebbet vállal, talán még nyerhetett is volna... persze ki tudja ezt előre... lásd lenn a verseny lebonyolításának és értékelésének szabályait.)

Előzmények: A feladványmegoldó verseny feladataiba 628-an néztek bele
(ez idő alatt a Táblajátékoson kb. 50.000 látogató fordult meg.)
Mindösszesen 2+1 megoldás érkezett be. (A "+1" versenyen kívüli értékelést kért.)
A Hejőkeresztúri Körzeti Általános Iskolában élő helyi feladványmegoldó versenyt szervezett Mészáros Mihály barátunk. Időpont-eltérés miatt, erre a célra összállított külön feladatokból. innen letölthető (400 kB)
(Vajh hány fővárosi gyerek tudná megoldani őket? Egyáltalán, hányan ismerhetik ezeket a játékokat? Nem szegényebbek-e mindazok a játszani-gondolkodni szerető gyerekek, akik nem próbálhatták még ezeket a játékokat? )


A verseny díjait a Fővárosi Önkormányzat Közművelődési és Tudományos Alapja biztosította: 40 db Táblajátékos Birodalom CD
10 db Cogitoys játékszett
+ Meglepiként: 40 db tetréder-logikai feladvány


A szervező megjegyzései: A várt/tervezett/befogadható mezőny fele nem vett részt a versenyen, ám a szervezőnek mégsincs oka panaszra, mert most
a "minőség pótolta a mennyiséget"...
Kedves Tanítónénik/Tanítóbácsik/Szülők/Nevelők/Játszótársak!
Mintegy 200 négyzetmétert "bejátszó/belakó" gyerekcsapat után -túlzás nélkül!- nem maradt egyetlen morzsa, egyetlen csepp kiömlött üdítő, stb. a kb. 5 órás játékot követőn. Mondhatnánk dresszírozott gyerekek voltak, nevelők és szülők felügyelete alatt...? Állítom, hogy nem ez a meghatározó ok... Van ugyanis néhány száz hasonló rendezvényről tapasztalatom. (Egy kisebb könyvbe gyűjthetném a sztorikat.)
Ismertem a programpalettán szereplő játékok "varázsát" is, tudom, hogy 9-13 éves gyerekek
3-4 órányi koncentrált figyelmét képesek kiváltani. Ám arra még nem volt példa, hogy a helyszínen megismert játékokból azonnal versenyt is sikerüljön elindítani.
Mindennapos tapasztalatom az "értő olvasás" döbbenetes hiányossága még a felnőttek között is... Három-négy mondatos szokatlan témájú szöveg önálló megértése-feldolgozása-alkalmazása a jelen lévő gyerekek többségének mintha egyáltalán nem okoztott volna gondot... Nagyon kíváncsi lennék annak a "Pisa-felmérő-teszt"-nek az eredményére, amit az itt megjelentekkel végeztettek volna el...
(kapcsolódóan, pl.: egy új tantárgy lehetne az elmetorna...)"Hétpróbás buli" persze lesz 2005-ben is. Már most bejegyezhető naptárunk érdekes és fontos rovatába: "december második szombatjára".
Talán jövőre sikerül, hogy újra elindíthassuk a felnőtt mezőnyt is?
Mintegy 500 nevet sorolhatnék, akikről tudom, nagyon jól érezték volna magukat...
Mi lehet az oka, hogy most éppen nem...?

Hétpróbások Bajnoksága (versenyszabályzat)