Lassan 10 éve hallom az éljátékosoktól, hogy
néhánylépéses kiegyenlített kezdőállásból kéne játszani a versenyszerű Amőbát.
Úgy tűnik, a hazai TOP végre megegyezett... Ihol az első "shape"- alakzattal nyitó bajnokság!
nevezés 2005. december 2. (katt a felső bannerre!)


A megnyitási szabály "Alakzat szabály" A szervezők és játékosok készítenek 5 kőből (3 fekete, 2 fehér) álló megnyitást, amely mindkét félnek egyenlő esélyeket biztosít. Minden résztvevő jelezheti, hogy valamelyik megnyitás nem kiegyenlített és emiatt nem alkalmas (a verseny napján reggel regisztráció alkalmával mindenki megkapja a lehetséges megnyitások listáját).

A verseny szervezői a játékosok által küldött és a szervezők által gyártott megnyitásokból fognak mindig egy nyitást kisorsolni az adott párosításra. Szintén sorsolás útján dől el, hogy adott párosításban ki játszik a fekete illetve ki a fehér kövekkel. A játék addig tart, amíg valaki pontosan 5 követ ki nem rak egymás mellé vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Hat, vagy több kő nem számít nyerésnek, olyankor a játék tovább folytatódik. Döntetlen a mérkőzés, ha a táblán legalább 120 kő van, vagy ha az egyik játékos döntetlent kér, és a másik elfogadja azt. Ha valamelyik játékos gondolkodási ideje lejárt, akkor a játszmát elvesztette. A játék során lerakott követ már nem lehet másik helyre átrakni.

A regisztrált versenyzőknek lehetősége van (nem kötelező) küldeni kiegyensúlyozott megnyitást a verseny szervezőinek. A megnyitásra egyetlen korlátozás van: 5 kő (3 fekete, 2 fehér) a táblán bárhol elhelyezve. Azt tekintjük "kiegyensúlyozott" megnyitásnak, ahol a játék elején (kb. 10-15 lépés) mindkét félnek van legalább 4-5 lépéslehetősége (eltekintve a triviális esetektől, pl. négyes kivédése) anélkül, hogy azonnal elméleti vesztő állásba kerülne. A beküldött nyitásokat programmal ellenőrizzük, ha nem felel meg a "kiegyensúlyozott"-nak, akkor azt a nyitást elvetjük.

Megszorítások:

egy játékos nem kaphat olyan nyitást a meccsére, amit ő küldött be

egy játékos egy adott nyitást csak EGYSZER kaphat a verseny folyamán

egy játékos a mérkőzések durván felében feketével, másik felében fehérrel játszik, ahogy a svájci rendszerű sorsolásból adódik

megnyitásminták ( forrás: II. Magyar Számítógépes Amőba Programok Versenye, 2005. )