2003. december 13-i "reinkarnáló" Közgyűlés előkészítője,
a célok és a lehetséges/elérhető eszközök áttekintése, ismételhetve:
miért is kell nekünk és mi is legyen ez az MTTE?


Gondolkodjunk együtt!

Hányan tudtak arról, hogy 2003. októberében Salgótarjánban volt az országos Tamba bajnokság döntője? Egyáltalán, ki tudja azt, hogy mi az a Tamba? (Pedig, ez már a második "országos" verseny volt!)

Sokan tudhatják, legfeljebb nem "tamba = térbeli amőba" néven ismerik. (Nem is ez az első és nem is ez az utolsó olyan régi játék, amit új feltalálók, újra kitalálhattak.)

Vajon lesz-e ilyen verseny jövőre is? És azután?

Valóban játszható ez a táblás évente új és új bajnokságban a (feltételezhetően) egyre jobban felkészülő országos mezőnyben? Nem várható, hogy a megyénként kiválasztódó legjobb játékosok egymás közti küzdelme már csak a kezdés jogán dől majd el?

(Nézzük például a NIM-játékokat! Egy olyan mezőnyben, melynek versenyzői nem jutottak még el a biztosan nyerő stratégia felismeréséig, egy többfordulós partikból álló bajnokság "csak a trükköt ismerő külső szemlélő" számára lesz komolytalan, a résztvevők élvezni fogják és a győzelmek valódi sikerélményt jelentenek számukra.)

Emlékszik majd néhány év múlva valaki arra, hogy kik voltak a bajnokok? Netán, ha feljegyezték a legérdekesebb játszmákat, azok elérhetők-e valahol, a hozzáértők gyönyörködésére, a játékkal ismerkedők tanulságára?

Egy országos verseny megszervezése sok-sok pénzbe és még több munkába kerül.
Mi dönti el ma, hogy melyik táblás játékból szervezzünk országos bajnokságot?

Ha ez pusztán a szponzor érdekének kérdése, akkor egy köpőcsészéket gyártó multi-cég által országosan meghirdetett "távolba hegyeset köpő" verseny szervezésében/lebonyolításában is részt vállalnánk? Miért ne, ha megfizetik? A magam részéről tolerálom ezt a visszakérdező választ, de a következményeket is átlátó nívó felett, már felelőtlennek minősítem. (Persze tudom, ha mindenki így gondolkodna, akkor komoly munkaerőgondban lennének pl.: a kereskedelmi televíziók.)

Mondhatnánk azt is, hogy a piacgazdaság törvényei itt is működőképesek, azaz: majd az aktuális kereslet/kínálat eldönti, hogy melyik táblásból szervezett versenyre lesz érdeklődés.
Ámde, hogyan dönthet jól az a vásárló, aki nem ismeri a kínálatot?
Mindennapos tapasztalatom, hogy nemcsak a játékokat vásárlók nem ismerik a táblás kínálatot, de maguk az eladók sem (többnyire "gőzük sincs arról, hogy egy-egy áruként kínált játékkal mit is lehet csinálni"), mi több: sajna, sokszor még azok sem, akik valamelyik ilyen játékból versenyszervezésbe fognak. Bemutatóimon döbbenetesen ritka (tán, ha 1-5 % !!!) az olyan szülő, pedagógus, szabadidő-szervező, aki egy-egy logikai-táblás újdonság játékszabályait képes is továbbadni a környezetének. (Ki ne tapasztalta volna egy-egy eredendően új ötleten alapuló játékkal való ismerkedés értelmezési nehézségeit? Szinte mindig akad egy apró kérdésünk, amire -négyszemközt állva az írott játékszabállyal- nem kapunk választ és elbizonytalanodunk.)

Akik észreveszik, hogy igencsak kedvelik ezeket a "gondolkodósakat" és szívesen meg is mérettetnék magukat valamelyikben, azok melyikeket válasszák? A több ezerből, melyikben találnak majd egymásra a játszótársak? Melyekből lesz majd verseny? Melyikből olyan, ami túllép majd egy iskolai alkalmi helyi rendezvény szintjén?

Például, Gyula ráérez a Pylos kombinácós lehetőségeire. Még tán megtanítja rá néhány ismerősét is, aztán többnyire magára marad. A környezetében mindig nyer és előbb-utóbb senki sem fog már kiállni ellene. Pedig, ha tudná...: a szomszéd utcában lakik Péter, aki szintén régóta nem talál már magához méltó ellenfelet... pedig ő már a gobblet-tel is megismerkedett, ami feletti örömét szívesen megosztaná az ilyesmik iránt érdeklődőkkel...

Sok-sok kapcsolatos kérdésen gondolkozhatnánk el tovább. A "miért is fontos ezeknek a játékoknak a használata" kérdést most kikerülném, mert így is hosszúra nyúlt ez a felvezető...

Szülőknek többnyire azt tanácsolom: "ha azt akarja, hogy olvasson a gyereke, akkor olvasson maga is és a gyerek le fogja utánozni" (Azzal a kérdéssel sajnos nem tudok mit kezdeni, hogy : "nekem már minek?")
Az MTTE fő céljának ezt a pozitív mintaállítást tartom, illetőleg kezdetben azt, hogy találkozási pontot adjon és összegyűjthesse mindazokat, akik e játékokban kedvüket lelik..., azokat, akiknek örömöt okoz, ha másokat is megtaníthatnak kedvenceikre...
Kitűzni és magasra emelni a zászlót, amely alá ez az elszórt néhányunk gyülekezhet és megmutathassuk, hogy nem is vagyunk olyan kevesen!

Fentiekből máris kézenfekvő válasz adható a leggyakrabban feltett kérdésre:
"Milyen kötelezettséget kell vállalnia egy MTTE -(pártoló)- tagnak?"

Az egy dolog (és persze azért is köszönet), hogy (pl.: 2004-re, 4000 Ft) tagdíjat befizet a kasszába.
Ami viszont, tán még fontosabb: "hozzon magával még egy embert!".
Pontosabban: ne is elégedjen meg eggyel, hanem folyamatosan terjessze mindazok körében, akiket érdekelhet: "van egy pont" (internetcím, telefonszám, postacím) ahol a logikai- és táblás játékokat kedvelők, az ilyen témájú újdonságok és rendezvények iránt érdeklődők, a netán versenyezni is szándékozók összegyűlhetnek. Egy "magyarul beszélő" szakmai centrum, ahol az a cél, hogy összegyűjtsék "szellemi örökségünkből" a legérdekesebb logikai és táblás játékokat, bemutassák az újdonságokat..., szellemi muníciót és hasznosítható ötleteket kínálva mindazoknak, akik gyerekekkel, fiatalokkal, a szabadidő hasznos eltöltésével foglalkoznak.
Ha lesz elegendő kitartásunk kivárni, amíg (a megfinanszírozhatatlan reklámköltségek nélkül is) minden érdekelthez eljut a híre létezésünknek, akkor ezzel nemcsak mi alapítók nyertünk, hanem...

Ha az ismertté váló táblajátékos fix pontra akár csak havonta egyszer kukkantanak be az érdekeltek, akkor egyetlen versenyfelhívás, egyetlen itt közzétett információ sem fog elveszni (pl. egy újabban felfedezett "játék-kincsről") ebben a manipulált és agyonreklámozott szeméthalmazban, amivel tele a kereskedelmi média, az Internet, stb.Általános feladatok:1. A versenyszerűen is űzhető játékok kiválasztása. (Jómagam, az alábbi mintegy 30 félére leszűkítettek közül már nehezen tudnék választani.)

amőba, pente, tologatós amőba, tamba,

reversik
(8x8, 6x7, csonka), back&back, hexxagon,

pikk-pakk, rotary, abalone, akiba

tantrix, hex, connections, trax

isola, amazons, karaman, neoutron, lines of action, conway-foci

pylos, quorridor, entrapment, atomic


és persze a klasszikusok mai variánsai:
a malmok (3 féle tábla + a magyar), a dámák (nemzetközi, sarkos, török),
a sakkok (mini, féltáblás, shogi) és még egy-két mancala-változat elhagyását sem tudnám indokolni

Megjegyzem: a sakk, a go, a hexa-sakk nem "gazdátlan"... , de nem hinném, hogy zokon vennék, ha -a kezdők szintjén- felkerülnének az MTTE kínálatába is.


2. Szabálystandardok elkészítése-karbantartása-közzététele

3. Segédletek: hogyan tanítsuk (tapasztalatok és hatásosnak bizonyult módszerek bemutatá-sa), versenyformák, versenybonyolítás, klubprogram-ajánlások...

4. Versenylehetőség (internetes, élő, egyéni, összetett-próbák, csapat-összetett)

5. Megmérettetési lehetőség (amatőr, professzionális)

6. Bajnokságok adminisztrációja

7. Nemzetközi versenyekbe bekapcsolódás

8. Érdekképviselet, a reklámérték megmutatása/bizonyítása és értékesítése

9. tanítómesterek és versenyszervezők, versenybírók képzése


Eszközök, amit kínálhatunk tagjainknak és szimpatizánsainknak:

1. téma/újdonságfigyelés klubélethez

2. interaktivitás, feladványok, rejtvények, "kincset találtam"

3. logikai és táblás játékokat népszerűsítő bemutatók, versenyek


Az MTTE szerveződése:

1. szekciónkénti/szakmai szerveződés (játékcsaládok, játéktípusok)

Már kezdetben kellenének olyanok, akik egy-egy játéktípust jól megismernek, akik köré elemzők, mesteri szinten játszók csoportosulhatnak, akik az adott játék nemzetközi "mozgolódásait" követik..., és ezzel, az adott játékcsalád hazai szervezési-szakmai centrumát képezik. Egy-egy szakmai centrum feladata elkészíteni mindazokat a segédleteket, útmutatókat és ajánlásokat, amik a versenystandardokat biztosítják, az országos versenyeket kiírják, a felmenő rendszer szabályait összeállítják...
Egy ilyen centrumot alkotnak már ma is a tantrix-osok és alkothatnának az (eddigi versenyek során sikerrel bizonyítottak, a "verhetetlen") amőbások, vagy a bevezetőben említett Tamba-Bajnokság legjobbjai. Különösen akkor, ha szakmai vezetőik ki-ki kacsintgatnának az adott játék többi változatára és felkarolnák a "rokon"-játékok szakmai életét is.
Magam pl. a Tantrixot "divatba hozott" játéknak, az Amőbát "általánosan ismert" játéknak tekintem.
Nem félreértendő! Mindkettő kitűnő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik az én megítélésem szerint is. Ám, (véleményem szerint) a fent felsorolt mintegy 30 féle játék "szabad versenyében" hosszabb távon nem tudnák tartani jelenlegi "kiemelkedő" sikerüket, mint versenyezhető táblások.
Úgy gondolom, hosszabb távon a ma "csak" amőbázók, vagy "csak" tantrixozók újabb, más kedvenceket is felvesznek majd játékpalettájukra... (lásd pl. a Pente-t , vagy pl. a Hex-et, amelyeknek úgyszintén gyülekezik a nemzetközi versenymezőnye...)

2. regionális szerveződés

Már kezdetben kellenének helyi klubok, olyan centrumok, ahol időnként összejöhetnek a logikai és táblás játékok kedvelői. Függetlenül a játéktípustól! Tapasztalatom, hogy aki az egyik ilyen játékba beleszeretett, az megismerve hasonlókat, egyre több kedvencet fog találni közöttük. Úgy becsülöm (általánosítva tapasztalataimat), hogy egy "csak" amőbára szakosodott klub hosszabb távon már unalmas és kevésbé lenne képes változatosan igényes programot kínálni, egy olyan klubbal szemben, ahol más ilyen játékokkal is foglalkoznak. Egy, a kezdetben amőbások által létrehívott, klub a többi táblás játék szakmai centrumai által közzétett standardok, ajánlások, módszertanok segítségével jó muníciót kaphat ahhoz, hogy az adott helyen önálló jogi személyként is életképes, játékos egyesületté nője ki magát.

Egy jól működő klubnak, már pénzügyi szempontokból is célszerű egyesületesdit játszania: hiszen a (belépő díjak helyett fizetett) tagdíjak ÁFA- és adómentesek, civil szervezetként: lobbizhat/pályázhat pl. önkormányzati tánmogatásra; közhasznúként pedig: fogadhatja a vonzáskörzete SzJa-inak 1 %-át..., stb.


Ezen klubok/egyesületek között természetszerűleg is létrejönne szakmai együttműködés, és persze versengés is, amiben egyesületi színekben vennének részt a játékosaik... Praktikusan: (az eddigre e klubok szövetségévé alakult) MTTE által koordinált éves bajnokságokba benevezve...


Összefoglalva: távoli célunk, hogy az MTTE országos egyesületből, országos szövetsége legyen sok-sok községben/városban megalakult, a logikai és táblás játékok kedvelőit összegyűjtő helyi egyesületeknek.

Egy-egy ilyen klubot ma, leginkább, egy-egy erre vállalkozó iskola körüli szerveződésben tudok elképzelni. Nem kell hozzá különösebb képzelő erő, hiszen -szórványosan bár, de- működnek ilyenek az országban.
Az idei országos Tamba-bajnokságot megnyert hejőkeresztúriról például éppen most értesültem, hogy már hatpróbás versenyeket is szerveznek... Kézenfekvő ugye, hogy az lenne az igazán érdekes, ha egy másik ilyen klubban sem lenne ismeretlen ennek a hatpróbás versenynek a repertoárja... ha pedig..., akkor nem természetes igény, hogy a két klubból legalább a legerősebbnek bizonyult játékosok megmérkőzzenek egymással?

(Közhely szinten ismételgetem, hogy a táblásokból -ha játékosan is-, de megtapasztalható a nyerő és a vesztes szerep... A győztes által követendő magatartásnak is felismerhetők praktikus és elvárható szabályai... Ámde, a helyi "mindig-győzteseket" sem fosztanám meg - az előbb-utóbb mindenki életében bekövetkező - átmenetileg vesztes szerep gyakorlásának lehetőségétől...)

Ha az MTTE játékcsaládonkénti szakmai centrumai jól használható segédleteket készítenek, akkor ezek a már létező és remélhetően alakulgató klubok át fogják venni és követni fogják a legtapasztaltabbak által összeállított standardokat, ötleteket, módszereket..., létrejönnek a tapasztalatok megosztását lehetővé tevő fórumok, stb.
Az Internet segítségével bárhova eljutnak e segédletek és így: a határon belüliekkel egy időben alakulhatnak meg ilyen játékos klubok a szlovák, az ukrán, a román, a délvidéki magyar iskolákban is... és akár tán már jövőre, vendégül láthatjuk a legeredményesebb játékosaikat egy "összmagyar táblajátékos bajnokságon".
Ha már iskolai klubban gondolkozok és mert feltehetően gyakorló tanárok egy-egy klub vezetői, kétszintes versenyrendszert javasolnék. Egy-egy klubtag kapjon olyan igazolványocskát, amiben mindegyik (a versenyekbe bevont) játék fel van sorolva és így játékonként bejegyezhető az elért tudás-szintje. Ezt, már az MTTE első szervezésekor is hasonlóan gondoltuk. Ha normatív irányelveket rögzítünk játékonként egy-egy tudás-szinthez, akkor nemcsak hangzatos, de tartalommal is bíró címeket jegyezhetünk be ezekbe az igazolványokba: 100-as, 500-as, 1000-es, 5000-es szintű amatőr versenyzői fokozatokat (,a számokkal arra utalva, hogy kvázi mekkora számosságú átlagos mezőnyben lenne képes diadalmaskodni).
A másik (felsőbb/mesteri) szintet pedig az 1000-es és 5000-es fokozatot elértek számára kiírt professzionális versenyek jelentenék. Játékonkénti Élő-féle ranglistával, internetes és élő bajnokságokkal, stb.
(Lásd majd részletesebben a Közgyűlésen.)Finanszírozás:

1. a magunk erejéből: tagdíjból és pártoló tagdíjakból

Költségvetési támogatásra, amíg meg nem mutatjuk, hogy sokan vagyunk, nem számíthatunk. Hat éve figyelem a pályázatokat, eddig nem találtam olyant, amibe beleférne az MTTE támogatása (sem az OM-nél, sem a GyISM-nél, sem az eddig megkeresett önkormányzatoknál nem sikerült az érdeklődést felkelteni ez ügyben).
Miért is vonakodik a hatalom ezen játékok népszerűsítését kezdeményezőleg is támogatni?
Van egy közös jellemzőjük (amit én, a közhelyes logikát-fejlesztő képesség mellett, sokkal súlyosabbnak tartok) nevezetesen: az esélyegyenlőség. Egy gyakorlott táblajátékosban már készség szinten alakul ki az igény az esélyegyenlőséget nem teljesítő szabályok megváltoztatására. Tudja, hogy a szabályok szükségesek, de azt is, hogy megváltoztathatók. A táblajátékokon is nevelődöttek gondolkodása rendszerszemléletű, képesek átlátni a káoszon, észrevenni a lényeget... és ... csak a tudást/tehetséget tisztelik, a pozíciónak/gazdagságnak nincs előttük tekintélye. Egy kialakult hatalmi/gazdasági elit rögződő/öröklődő pozícióit gyengíti, ha ilyen szemlélettel gondolkodnak a hatalomból nem részesülők, akik a "demokratikusnak mondott" választásokkor kevésbé lesznek tömegként manipulálhatók. Mindez akkor lesz domináns, ha sokféle ilyen játék terjed el. Ha csak néhány, különösen olyanok, melyek szabályai már tradicionálisan fixáltak (go, sakk), akkor ezek a "mellékhatások" nem jelentkeznek.

Ha sikerül felszítanunk az MTTE gondolatiságában hat éve pislákoló lángocskát és megmutatjuk, hogy igenis van igény ebben az országban másra is, mint a valóságsók és heppi tóksók manipuláló, fogyasztásra és a felelőtlen "élj a mára" ösztökélő, "cirkuszt a népnek" célzattal odavetett konca..., ha kiállunk igényességünk mellett és megcáfoljuk azt az érvelést, hogy "csak a bóvlira van kereslet, csak a kiabálásnak van reklámértéke", akkor majd megnyílnak a

(2) pályázati- és
(3) szponzor- csatornák is.


Konkrét feladatok 2004-re:

1. Játékonként/játékcsaládonként rátalálni a szakmai centrumok és a helyi klubok úttörőire/megalapítóira. A klubszervezők nevét és elérhetőségét folyamatosan feltenni a Hálóra...

2. El kell érnünk, hogy a Lucanapi Közgyűlésünkön elfogadott programnyilatkozatunk legalább a Sulinet-en nyilvánosságot kapjon.
Jelenleg, a Táblajátékost havonta jóval 10.000 fő felett látogatják. Úgy becsülöm, ez már elegendő lehet ahhoz, hogy ha sikerül megnyerni őket egy jó kezdeményezés hírének továbbadására, akkor szájról-szájra (mail-ről mail-re) néhány lépcsős sokszorozódásban akár már százezrek is tudomást szerezhetnének akcióinkról.

3. Össze kell állítani egy ajánlásokat tartalmazó ötlettárat játékos klubok vezetői számára...

4. Ki kell dolgozni és feltenni a Hálóra a játék- és verseny-standard-eket. Legelső lépcsőben a letölthető és kinyomtatható amatőr-játékos-igazolványokat, nyilvántartást kell nyitni a teljesítési szinteket igazolókról.

5. Alapszabály és működési mintát kell kialakítani az alakuló helyi egyesületek számára

6 ... és ... persze: programokat, hogy játszhassunk, hogy játszani taníthassunk, hogy versenyeket szervezhessünk...

7. Fel kell újítani a "hagyományteremtő", ismétlődő programjainkat tartalmazó naptárunkat (pl.: minden november első és harmadik szombatján Országos Feladványmegoldó Verseny; december második vasárnapja Hétpróbások Bajnoksága, stb.) Ebbe a naptárba be kell illeszteni a működésbe hozott szekciók által szervezett versenyek tervezett időpontjait...

Közgyűlésünk előtt eddig jutottam. Észrevételeket, javaslatokat előre is megköszönöm.
Találkozzunk szombaton, december 13-án, de. 10 órakor a Bp. V. Deák F. utca 17. alatt, az MTTE.-t újjáalakító közgyűlésünkön!

Türelmeteket megköszönve, üdvözlettel, Nagylaci