Kezdőknek: >>> képméretállítás

Shanghi-2

Kb. 15 másodperc alatt szalad le 300-ról a számláló. Annál több pontot kapsz egy párért, minél kevesebb idő alatt találod/jelölöd meg őket.

Magas pontszám (Pl.: a select Board ="DEFENSE" leosztásban 70.000 feletti pontszám) eléréséhez javasolt taktika, hogy mielőtt elkezdesz kattintgatni, keress 5-10 párt, állíts fel sorrendet a kijelölésükre...
...és használd bátran a "SHUFFLE" (=keverés) parancsgombot!
(Csak 40 pontot von le érte.)




szinte teljesen ugyanezt, picit más nyitóképpel, új ablakban megnyitva lásd: >>>> SHANGHI-1





Ha magas pontszám elérésére törekszel, jó ha ismered a teljes készletet. Az alsó sor kivételével, mindegyik kőből 4-4 db van.
Összesen 144 db kő.

A felső három sor három "szín"-ében (mint pl. a magyar kártyában a tök, zöld, ...) 1-től 9-ig számozott kövek vannak.

Nevezetes kövek, úgynevezett "Honőrök" (hasonlót láss pl. a Tarokkban): a szelek és sárkányok és

"Bónusz"-kövek: a virágok és évszakok.


Megjegyzés, 2002. augusztus: Nem vagyok hozzáértő, de azt gondolom, hogy ezt a "párkeresősdit" tévesen hívjuk Mahjongg-nak. (Már az írásban is megoszlik a használat gyakorisága: 1 db g, vagy 2 db g?) Feltehető, hogy "Kyodaí-Mahjongg" lenne a helyesebb szóhasználat. Mintha ez a párosítósdi inkább már korunk számítógépes játéka lenne, amely az ősi játék rekvizitjeit használja. A forrás, tán, Naoki Haga "Mahjongg-Soliter"-jének a világon mindenhol "Kyodai" néven elterjedt kellemes kivitelű, több mai leszedős játékötlet alapját is tartalmazó progija lehet.

Megjegyzés, 2005. augusztus: Nem nyomoztam utána, mégis megoldódott. A fenti (néhány évvel korábbi) sejtésem félig igaz. Lásd: "The first computer solitaire mahjongg game was created by Brodie Lockard in 1981 on the PLATO computer and named Mah-Jongg. The original layout was called 'The Turtle'..."
Ez a dőltbetűs, egy, a MahJongg-ban igencsak autentikusnak tűnő, WEB-lapból ( Solitaire MahJongg ) idézett szöveg kb. negyedszázados eredetet jelez. (Azt továbbra is nehéz elképzelnem, hogy a számítógép nélküli "ősi Kínában" valaki-valakinek lerakosgatott volna 144 db követ: "No, kezd el párosítgatni!")

ajánlott letöltés: Naoki Haga 1997-től napjainkig folyamatosan fejleszti-bővíti az alap-progiját.
Ha -mint írja- tényleg ebből él, akkor igazán méltányos, hogy ha a Kyodai (kb. 4.000 kB)-t a letöltése és kipróbálása után: csak azok tartják meg, akik meg is fizetik neki a (kb.: 4.000 Ft-os) regisztrációs díjat.
(Ha nem indulna a letöltés, nézd a felső bannerről az újabb verziót.)

A távolkeleten ismert Mahjongg valójában egy, az európaiak számára egzotikus rajzolatú dominókkal játszott négyszemélyes figura-gyűjtögető játék, ami tán leginkább: az európaiak francia-kártyával játszott römijéhez hasonlítható.
Ezzel a hasonlattal még nem találkoztam, de 4 pakli römikártyából kiválogatott 144 db lappal, a römi szabályok némi megváltoztatásával és a Mahjong-pontozás átvételével úgy is játszható a Mahjong, hogy a játékot felületesen figyelő akár röminek is vélhetné.
Csak vázlatosan: 14-lapos römi, amiben terceket és sorokat gyűjtenek, húznak-dobnak és ha az ellenfél eldobott lapja szabályos figurára egészíti ki a kézben lévő lapokat, akkor a dobott lap elrabolható. A szabályos tercek és sorok, a 14 lap figurákba rendezésekor kiegészülnek még párosokkal és szinglikkel...

Ha szívesen kipróbálnád az "igazi Mahjongg"-ot, itt, magyarul 'beszélő" vezényléssel játszhatod.

különösebb szabályismeret nélkül megérthető ez a letölthető JAVA-s is.

Ha a négyes játék szabályaiba is belekóstolnál: madzsongszabályok "nagylacis" egyszerűsítésekkel.

Ha már profi lennél a szabályok alkalmazásában: Mahjongg, ahogy a kínaik űzik... (flash).

Ha el is készítenél/kinyomtatnál... egy madzsong-szettet: képek, tippek sajátkezű elkészítéshez.