"CAM"-Camelot, új játék az MTTE versenypalettáján
Ha elég gyors a hálós kapcsolatod, nézz bele itt a videós szabály-öszefoglalás-ba, aztán(/vagy) végy elő egy sakktáblát és teszteld le Jesztl József alábbiakban idézett javaslatát!
Gratulálunk Jóska és köszönjük! Tényleg jól működik 8x8-ason is!
Át is piszkáltam hozzá W.D.Trojka zillis CAM.zrf-jét, letölthető innen, vagy Nagylaci Zillisei közül.


Eredetileg Chivalary (Lovagrend) néven forgalmazták, George S. Parker 1887-ben alkotott játékát.
(Ez a táblás játékok fejlesztésében gazdag kor pl.: a Reversi és a Halma születésének időszaka.)
Kezdetben, a tábla meglehetősen nagyméretű volt, és ez így is maradt a múltszázad közepéig,
az apróbb szabályváltozásokkal módosult, már Camelot néven terjedő játékban.
A ma talán leggyakrabban játszott CAM változat táblája (lásd a leglenti ábrán)
már elfér egy kávéházi asztalon;
az egyik utolsó fejlesztés, a gyerekeknek szánt Camette, minitábláján pedig,
már szinte feladvány játékká egyszerűsödött.
A rajongói között feljegyezett neves játékosok (mint pl. mint Jose Raul Capablanka sakk világbajnok)
véleményének (tekintély-)tisztelete is alátámaszthatja,
hogy az MTTE versenypalettájából sem hiányozhat ez a játék.
Aki többet szeretne megtudni a játék történetéről érdekességeiről, látogassa meg a
Camelot Világszövetség honlapja-t.

Az MTTE versenyein a "CAM" változat szabályai szerint fogunk játszani,
de kezdjük előbb egy sakktáblás egyszerűsítéssel, 5-5 gyaloggal és 2-2 huszárral !

(Nemcsak minden szabály kipróbálható, de már az eredeti játék érdekességei is felcsillannak.)

A Cam játékszabálya (csak a táblát és a kezdőállást egyszerűsítve)

A partik az ábrán mutatott kezdőállásból indulnak, melyből felváltva tetszőlegesen kiválasztott bábujával lép a két játékos: világos és sötét, mindaddig, amíg valamelyik:

saját bábujával belép ellenfele kastélyába,
vagy leüti ellenfele összes bábuját,
vagy (igen ritkán előforduló esetekben) lépésképtelen helyzetbe hozza ellenfelét.

Lépésszabályok:

Gyalog (Ember, Paréj, Paraszt, Parjú, Katona)

Alaplépése: bármely szomszédos üres mező, de ha azon úgy áll bábu, hogy mögötte üres mező van, akkor azt átugorhatja. Ha ellenséges bábut ugrik át, akkor azt le kell venni a tábláról. (A saját bábut nem.)

Ugrássorozat -érts alatta: egy lépésben több ugrás- megengedett (tehát: nem kötelező), de nem keveredhetnek az "ütéses" és a "sajátbábus" ugrások. (Ha ütéssel indított, akkor csak további ütésekkel folytathatja az ugrás-sorozatot, ha saját bábu átugrásával indult, akkor viszont nem üthet abban a lépésben.)

Lovag (Szőr, Ravasz, Karak, Huszár)

A Lovag lépés-szabályai a gyalogok összes lehetőségeit tartalmazzák, kibővítve azzal, hogy a saját bábu átugrása után, ugyanabban a lépésben, akár ütéses ugrással is folytathatják az ugrássort.
Ütéses ugrást azonban -ugyanabban a lépésben- ők sem folytathatnak sajátbábus ugrással.


Mindkét bábura érvényes szabály még, hogy:
egy adott lépés ugrássorozatában kétszer ugyanaz a mező nem érinthető. (Lásd az ábrán mutatott Lovag-lépést, amelyben zászlócskák jelzik a már érintett mezőket.)


További szabályok:

Ütéskényszer van a játékban, azaz mindaddig amíg ellenséges bábu áll (* közvetlen) ütésben, kötelező ütnie a lépésre következőnek. (* Nem kötelező az ütéses lépést elindítani a lovaggal, ha csak saját bábu átugrása után kerülhet ütéshelyzetbe és olyan sincs a szabályok között, amit a Dámából többen ismerhetnek, hogy alternatívák közül a több ütést eredményező lépést kellene választani.)

A játék "Kastély-elfoglaló" céljából következő fontos szabály, hogy a saját kastélyunkba csak ütéssel léphetünk be és amint lehetőségünk van rá, azonnal ki is kell lépnünk onnan. Ez a kötelezettség "űbereli" a lépéskényszert is, azaz a táblán felkínált ütést is vissza kell utasítanunk, ha valamelyik figuránk a saját kastélyunkban ragadt és előbb a kastélyunkat kell kiüresítenünk.

Az eredeti játékszabály szerint döntetlen a parti, ha mindkét játékosnak már csak 1-1 figurája maradt. (Tehát, nem enged versenyfutást, hogy ki ér előbb a másik kastélyába.)
Nincs kielemezve alaposabban, hogy valóban szükség van-e erre a kezdő és másodiknak lépő nyerési esélyeinek kvázi egyezőségéhez, de -legalábbis a kezdőknél feltétlenül- javasolt e korlátozás elhagyása.

A táblásokban szokásos: háromszori lépésismétlés döntetlenje persze itt is alapszabály.


Akik már megízlelték a játékot a 8x8-as sakktáblán, többen is észrevehetik, hogy még sokkal érdekesebb lenne, ha a több sarok-mezőt tartalmazna a tábla és a belsőkhöz viszonyított arányukban, még több mező lenne a tábla keretén, ahol némi védettség lelhető az átugrálós leütések ellen, egyszersmind ahonnan: alattomos támadások is elindíhatók.
Így már adódik is a fenti igényt kielégítő forma, amelyben már csak optimális méretűre kell beállítani a tábla szélességét és magasságát.

Úgy túnik, az ábrán mutatott (kezdőállásba felrakott) tábla nem alaptalanul lett sikeres, úgyhogy az MTTE versenyekre ennek a választása javasolt.

Nekem rengeteg szép percet szerzett ez a játék. Megvallom őszintén a Zili-től tanultam. Kezdetben csak kapkodtam a fejem mikor 3 lépés után tönkre vert 2-es fokozatban. Ha nem figyelsz, akkor megszabadulsz az összes figurádtól egyetlen lépés alatt! Már a vereségek közben megkedveltem a belső logikáját. Ráébresztett, más sémákat kell használnom, mint idáig bármely más játékban. Szerencsére hamar találtam hasonló őrültet így kipróbálhattam, milyen amikor két humanoid feszül egymásnak. Frankó!

Próbáljátok ki! Van egy olyan spéci atmoszférája ami semmihez sem fogható!

A Lovag rohamozó-támadó-lépésének kicsit olyan a feelingje, mint mikor a semmiből előnyomul egy középkori lovag átugratva a saját emberein és csúnyán letarolja a megszeppent ellent. Veszedelmes fegyver. Adott esetben nehéz észre venni. Játszmák alatt többször előfordul, hogy a lovag egyet hátra lép (valamelyik Gyalogja mögé és így kerül félelmetes támadó pozícióba. ( Jesztl József )

Innen letölthetsz színesben kinyomtatható Camelot-táblákat: tábla egy ,***, tábla kettő ,***, tábla három


2005-től a CAM ott lesz az MTTE versenypalettáján, a Dáma-szekcióban>