MALMOK (versenyszabály)


Az ábrán mutatott bármelyik táblán játszhatók, a mezőpontok harmadányi (±1db !) világos és sötét bábuval.


Bajnokságokon, vita esetén:
a tradicionális táblán (bal felső) 9-9 db bábuval kell versenyezni.

Elfoglaltaknak! Lustáknak!
A 10 legérdekesebbnek tűnő táblát egy-egy A4-re nyomtatható GIF file-ben kinagyítottuk. Letöltés és kicsomagolás után kinyomtatva: gombokkal, kukoricaszemekkel, stb. máris játszhatók…
Érdemes kipróbálni mindegyiket és megkeresni a kedvenceket…
letölt maltablk.zip(kb.200 kB)

Világos és sötét bábukkal egymás beszorításában és/vagy kiütésében versenyeznek a játékosok, három szakaszban:

1. Előbb, felváltva, egyenként rakják a táblára bábuikat, majd

2. váltott tologatások útján próbálnak hármas malmot kialakítani. Saját bábuikból egy tetszőlegesen választottat a szomszédos szabad mezőre áttolhatnak. Ha valamelyik játékosnak (akár a lerakások, akár a tologatások során) sikerül malmot alkotnia (azaz három bábuját egy vonalra állítania), akkor levehet egyet ellenfele bábuiból, kivéve az éppen malmot alkotó, ütés elleni védelmet élvezőket.

3. A harmadik játékszakaszban, amikor már valamelyik játékosnak csupán három bábuja marad: még egy esélyt kap a kiegyenlítésre azáltal, hogy tetszése szerint (ugrásokkal is) mozoghat a táblán. (Ez a szakasz elmarad az 5-5 bábunál kevesebbel játszott tábláknál.)

(Az MTTE versenyeken, eldöntetlen a parti, ha a 3. játékszakaszban egymást követő 13 (!) lépés páron át változatlan a táblán lévő bábuk száma.)
Malomjáték a Hálón:


Talán a legegyszerűbb, amit érdemes kipróbálni, az ókori Róma malomjátéka.
forrás: René Grothmann

Ezek sem igen tudnak hibázni, ha győzöd kivárni a lépéseit.
(Sajnos, ha túl jót lépsz, akkor előfordul, hogy percekig kell várnod az ellenlépésre és e közben olyan, mintha lefagyott volna a géped.)


Sokkal érdekesebb persze a Hálón játszott malom akkor, ha élő ellenfél ellen játszol, mondjuk a http://www.gamerteam.hu-nGép elleni játékban elég jól tesztelheted magad a Zilli-vel, vagy töltsd le ezeket: free-malmok (110 kB)


Malomról a táblajátékoson:
"magyar" malom , részletesebben: táblajáték-suli 1. ill. esetleg "a Táblás Birodalomban" malmok

Feladványok: az MTTE feladványmegoldó versenyek beszámolóiban. pl. a felső ábra jobb alsó sarkában mutatott állásban az "ugrálós" játékszakasz szabályai szerint kék is és piros is nyerni tud , ha ő következik.