"Mindent-tudó" pontgyűjtögetős. Ragyogó példa a 2010-ig kijött fejlesztések összefoglaló-elemző áttekintésére.

'EntryPoint-WizardLand'

Játékmódot választasz, felrobbantod a ládákat, átszínezed a mezőket, majd célbatereled a kulcsot.
Közben, a táblát forgathatod és
ahogy gyűlnek a pontjaid:
módosíthatsz a játék-módon, keverhetsz, kérhetsz bónusz-ütést.
(Az aktuálisan aktiválható extrát színtelítettséggel jelzi a progi.)




Kezdetben vala a >>> SameGame- história. Egy játék a tábla lepucolásáig tartott. Majd jött a Collapse (utántöltéssel megnövekedett játékidővel), azután az elem-rendezés (szomszédcsere, tologatás, forgatás) és kicsit megkésve egy újabb jól játszható ütés-szabály: a lánckijelölés.
A "leszedegetésel pontgyűjtögetős" játékok már 5-6 féle játéktípusba sorolható nagy családjának mindegyikében kb. azonosan bővültek a célok: előbb a mezőátszínezéses ötlettel, aztán a blokkoló elemek rombolásával, illetve ez utóbbiak, egy újabb célt eredményező gyűjtögetős funkciót is kaptak. Az így már végeláthatatlanul hosszantartó gyűjtögetés unalmát mesés-sztoris-egzotikus hangulatot keltő grafikával űzik el a játékfejlesztők. (Maguk az alapokban meglévő feladványok, egyre igénytelenebbekké váltak, mi több: néhány progi még tovább is lép helyetted amikor elakadsz, hogy fenntartsa a kívácsiságod a következőleg adagolt képekhez... )

Feladatok (játékcélok)

Pontgyűjtögetés: A táblalepucolás pontozása akkor érdekes, ha progresszíven díjazza az egy kattintással levett elemek számát.
Ritkábban, (többnyire a szomszédcseréseknél) nem az ütött elemek számát, hanem az elindított láncreakció lépésszámát.

Mezőátszínezés: az ütött mező átszíneződik (néhányban több fokozatban is). Új célt kap a feladat, ami a korábbi céllal, mint eszközzel érhető el.

Blokkoló elem törlése: a zavaró-akadályozó elem több féle módon is leszedhető a tábláról. Pl.: gravitációval: alul kipotyog, vagy a mellette álló elemek ütése kiváltotta robbantással. (Ritkábban: rávezetett, adott jellemzőjű elem ütésével.)

Képmozaik-elem, bónuszelem begyűjtése: Az ötlet lényege, hogy pl. a blokkoló elem is új funkciót kap, azaz leszedésekor valami jó történik.

Célba-terelés: A mezőátszínezés kap egy újabb funkciót, pl.: a tábla elemei egy labirinust takarnak, amin egy adott bigyó célba juttatható.
akár automatikusan, (ha szabad az út megy a cél felé), vagy pl. gravitációsan a tábla elforgatásával.

Játék-módok, ütés-változatok alaptípusai (mindegyik alkalmas egyenként is igényes feladványok készítésére):

csoportos: az oldalszomszédosan érintkező azonos jelű elemekből álló szigetek üthetők, általában rákattal, vagy valamilyen rendező lépéssel (szomszédosak felcserélésével, sortolással, elemcsoport forgatásával, tábla-forgatással). Mint az alapjátékban (SameGame)

vonalas: egymás mellé rendezett, azonos jelű elemek előírt db-számú (többnyire 3) sorai, vagy oszlopai. Jellemzően: szomszédcserések.

láncolós: oldalszomszédosan érintkező azonos jelű elemeken végig haladó lánc kerül ütésbe (ill. a kijelölt láncrész).

Extrák (bőségesen) vagy limit-korlátozással, vagy pontért vásárlással, vagy elért teljesítményért ajándékba.

Keverés, táblaforgatás (többnyire gravitációs átrendezéssel), adott jellemzőjű összes elem leszedése, véletlenszerű elemtörlés...

Kalandos célkiegészítések:

Többnyire csak új képek, jobb esetben nehezített sorrendben, de inkább "csak" újabb és újabb meglepi-funkciókkal.
Ritkábban az adott sztorinak megfelelő gyűjtögetés, pl. vásárlás, építés, vagy célirányosan begyűjtött bónusz-elemekkel feltörhető akadály...
Egyre gyakrabban párbajos versenyben (jobb híján a progival, ami előkészíti a hálós multiplayer változatokat).



letölthetőkből pl.: >>> fáraós *** >>> eldoradós *** >>> tengeri-csatás *** >>> búvárkodós *** >>> atlantiszos