PileTile-pasziánsz
 

LongLine-pasziánsz


"nevessenek!"(nehéz)
 

'Pathians'

 

"ólin" pasziánsz 12-féle
 

'Duet-Solitaire'
 

'Card-Pair'
 

'Spider'

 

Klondike(könnyű)
 

'Klondike'-vari
 

'FreeCell'-vari
 

még FreeCell/Klondike

 

Pyramid pasziánsz
 

pasziánsz / "13-ra"
 

'Pyramid' (Hálón,+TOP)
 

'OnlyFifteen' ("15-re")

 

'HalloweenTripeaks'
 

"+1/-1' pasziánsz
 

'TriPeaks-Reserve'
 

még '+1/-1' leszedősök

 

rács-póker
 

rács-póker (profiknak)
 

'Poker-Square'
 

'Tetris-Póker'

 

"Addiction" (pasziánsz)
 

'Terrace'-pasziánsz
 

'BeleagueredCastle'
 

'ForthyThieves'

 

'Gaps' (Hálón,+TOP)
 

'GapsSolitaire'
 

'Aces' (Hálón,+TOP)
 

'ChessCards'

 

BlackJack-szoliter
 

négyzetrácsra(21)
 

21-pasziánsz(4 perces)
 

21-pasziánsz (tervezd!)

 

CribSquare
 

Set (könnyebb)
 

SET(27 lapos)
 

SET (81 lapos)

 

dominónap :-)
 

"dominónap"- nehagydki
 

kártyavár
 

kártyavár(2)

 

'Sultan' pasziánsz
 

'Card_Combos'
 

Ishidó
 

még "leszed,v.felrak""Kártyás-, dominó-, pasziánszok, mint egyszemélyes táblások?"

A pasziánszok olyan egyszemélyes kirakós, vagy leszedős, közben többnyire átrendezgetős kártya-, dominó, mozaik- játékok, amelyekben a megkevert az elemeket valamilyen szabályos elrendezésbe kell le-, ill. át-rakosgatni, vagy egy elrendezés valamennyi elemét adott szabály szerint össze kell szedni.

Az alap-játékok kártyások, amelyek egy-egy olyan elegáns "önbeteljesítő" szabállyal működnek. Mechanikusan (különösebb gondolkodás nélkül) követve a szanályt, (türelmesen rakosgatva) automatikusan kijön a kért eredmény. Gondolj pl. számok sorbarendezésének számítógéppel történő elvégeztetésére:

Tedd be a számokat sorban egymás mellé lerakott fiókokba, majd hasonlítsd össze két szomszédos fiók tartalmát. Ha a baloldaliban nagyobb szám van, mint a jobboldaliban, akkor cseréld fel a tartalmukat. Csináld ezt addig, amíg balról jobbra haladva, mindegyik egymás melletti fiók tartalmáról meggyőződhetsz, hogy a jobboldaliban van a nagyobb szám. Mindig csak két számot kell összehasonlítani és a végén az összes szám rendezett lesz nagyság szerint. Az, hogy összesen hány cserét kell végrehajtani természetesen az induló állapot rendezetlenségétől függ.

Az erősen szerencse- (keverés-) függő kirakósokat nem ritkán használják kabalának, vagy akár jóslásra is... a "vagy kijön, vagy nem" , átfordul pl.: "jó napom lesz, vagy rossz napom lesz"-re.

Vannak olyan pasziánszok, amiket azért kedvelnek, mert alig kell odafigyelni mert szinte csak a keveréstől / leosztástól / szerencsétől függ a siker és vannak olyanok (ezek többnyire a nyíltlaposok, amikor a kezdőállapot valamennyi lapja látható) amik már inkább feladvány- , ill. rejtvény-szerűek.

Táblajáték? Kártyajáték?
Sok a rokonság. Pl.: több kártya-pasziánszban jellegzetes tulajdonságot mutató "mezőket" is megtalálunk a 'kártyaasztal-táblán'... Voltaképpen csak a rekvizitumaikban (és talán a nagyobb mértékben ható szerencse-tényezőjükben) különülnek el a táblásoktól. Az, hogy kártyákkal, vagy dominó-lapocskákkal játsszuk, kevésbé osztja meg pasziánszokat, mint a többszemélyes kártyások-at.