DOBÓKOCKA helyett KÁRTYA

Illés Zoltán gyűjtéséből, az alább mutatott játékokban nem csupán a dobókockák kiváltásáról van szó...
Nem is kifejezetten "táblások", de már több éjszakába is nyúló este legsikeresebb társasjátékai voltak...
Miről is van szó?
Ugyan ki ne próbált volna már ügyeskedéssel (csalással) hatosokat dobni
egy "KI NEVET A VÉGÉN" csatában? Nos, ezekben, itt lent, lépésről-lépésre maga a játékos dönti el, hogy éppen milyen értéket "dobott". Ám, hogy ez az érték előre viszi-e a győzelemhez, az versenytársai döntésétől függ.
Gondoljunk pl. a "LEGKISEBB EGYKE" játékra, vagy a "SNÓBLI"-ra!
(Aki nem ismerné az előbbit: nagyobb társaságban mindenki leír egy, a többiek előtt takart, lapra egy tetszőleges pozitív egész számot. Az lesz a körgyőztes, -és viszi el a betett téteket-, aki a legkisebb, de senki más által le nem írt számra tippelt.)

Az alábbiak első két játékát ketten, a másik kettőt négyen-hatan is játszhatják.
(Az alapötleteket érdemes kipróbálni néhány más kedvenc dobókockásunkon is.)

ketten, táblán... LOGI FOCI

Hozzávalók:
Egy pakli francia kártyából kiválogatott két színsor. Pl.: a kőrök az egyik játékosé és a treffek a másiké, a következő számértékkel: 1(=A), 2, 3, ..., 10, 11(=B), 12(=D), 13(=K).
Kell még egy focipálya-vázlat (középkörrel, félterekkel, 16-ossal, kapuval és labdaként, egy pénzérme, kezdőállásban a tábla közepén elhelyezve. A többi, mármint a játékszabály, innen már ki is található...
Ja igen! Nem árt hozzá pókerarcra váltani!

Mindkét játékos tetszése szerint kiválaszt egy lapot saját csomagjából, majd azokat egyszerre megmutatják egymásnak. A nagyobb értékű lapot mutató egy mezőnyivel előrébb "rúgja" a labdát ellenfele kapuja felé. (A középkörből a térfélre, a térfélről a 16-oson belülre, onnan máris a kapuba, illetőleg visszafelé értelemszerűen...)
Ha az "ütköztetés" eredménye egyenlőség, akkor a labda helyben marad, de a következő lépésben plusz egy mezővel mozdul majd el. (Ez szerint tehát pl.: a középkezdés két egyenlőségét követően, a nagyobbat mutató máris "gólt rúgott".)
Ha elfogytak a lapok, akkor vége az első félidőnek, középkezdés és újra a teljes pakliból ütköztethetők a lapok.
A mutatott lapot nem teszik vissza a pakliba, azaz a 13. lépésben mindkét játékosnak már csak 1-1 db mutatható lapja marad.

(Kezdéskor ugyanazzal a munícióval gazdálkodik mindkét játékos és arra törekszik, hogy az ellenfél javára eldőlő ütközésekkor minél nagyobb legyen a két mutatott lap értékének különbsége...)


ketten, táblán... START-CÉL

Szinte mint az előző, de itt az is érdekes, hogy mekkora a két mutatott lap közötti érték-különbség.

Mindketten a START-ról indulnak, és a nagyobbat mutató léphet előre annyi mezőt, amennyi a két mutatott lap értékének különbsége. (Pl. az ábrán: D-7=5)

Ez a szabály némi kiegyenlítődést is hordoz magában, ezért a már mutatott lapok újra felvétele akkor legyen esedékes, amikor már csak 3-3 lap maradt kézben.


próbáld meg NULLÁRA !

Eredetileg 1-től 100-ig számozott kártyalapokkal játsszák, de "működik" pl. römikártyával is, ahol a lapok sorrendje: A,2..,10,B,D, K, illetőleg ha az értékek egyenlőek akkor a legkisebb a treff, majd a káró, kőr és a legerősebb a pikk.

Előkészületek: Megkeverve egy 52 lapos francia-kártyát, négy lapot középre egymás mellé felütünk (ezek lesznek a "sorok indító" lapjai), a többit egyenként körbeosztjuk addig, amíg minden játékosnak jut belőle. A maradékot (pl. 5 játékos esetén 3 lapot) megtekintés nélkül félretesszük.

Mindegyik játékos egyszerre mutatja be egy tetszőlegesen kiválasztott lapját, majd a legkisebbel kezdve egymás után, lerakják azokat a már asztalon lévőkhöz a következő szabály szerint:


a./ adott lap csak a nála kisebb értékű lappal végződő sort folytathatja, de mindig a hozzá értékben legközelebb állót.(lásd. pl.: 4.)
b./ Ha valamelyik sor a letett lappal már 6 laposra növekedne, akkor a 6. lapot letevő előbb begyűjti magának az asztalon lévő ötös sort, és annak helyére teszi a most már új sort indító lapját.(lásd 5., 6., 7.)
c./ Hasonló az eljárás akkor is, ha mindegyik nyitott sorvégződésnél kisebb értékű az adott lap: ekkor a lapot letevő szabadon választ, melyik sort gyűjti be és annak helyére teszi le a lapját.(lásd 1. és 2.)

Ha elfogytak a bemutatható lapok, akkor a játékosonként begyűjtött lapok büntetőpont értékét játékosonként feljegyzik és új leosztással folytatódik a játék mindaddig, amíg valaki pl. a 66. rosszpont fölé nem kerül... Büntetőpontozás: Minden begyűjtött lap 1-1 büntetőpontja mellett célszerű néhány lap értéktöbbletében megállapodni: pl. a 2-es és a 7-es még további 3-3 pontot, az 5-ös és a 10-es pedig további 5-5 pontot jelentsen az elszámoláskor.


gyűjtsd a LEGTÖBBET!

Az előzőhöz annyi köze van, hogy a lapokat itt is szétosztják és a lerakásra kiválasztott lapok itt is az előző szabályok szerint kerülnek be az asztalon elindított sorokba. A verseny célkitűzése azonban itt az előző ellentéte: minél többet/magasabb összértéket begyűjteni.

A játék kezdetén 52 lapos franciakártyából 8 db lappal növekvő értékük szerint körben lerakva indítja el az osztó a sorokat. Egy-egy sort most is akkor vesz fel a lerakó, ha már éppen a hatodik lapot tenné hozzá.
Érdekesebb (ámbár kicsit lelassul) a játék, ha nem egyszerre mutatják be a játékosok lapjaikat, hanem a leosztás sorrendjében egyenként teszik le a megfelelő sorba egy-egy szabadon választott lapjukat.

A lapok pontértékei: minden piros lap negatív, minden fekete lap pozitív értékű 1-1 pontot ér. A 2-esek, a 7-esek és az öttel oszthatók itt is növelt értékűek, mint az előző játékban.

Tovább bolondítja a játékot, egy-egy, játékosonként kettétört gyufaszál használata az alábbiak szerint: egy leosztásban bármikor -ha lépésre következik- bárki, bármelyik sorba leteheti mind a fejes, mind a fej nélküli gyufáját. Az adott sort a hozzárakott gyufákkal együtt kell begyűjteni és a végelszámoláskor: a fejes gyufák 5 plusz pontot, a fejtelenek pedig a végösszeg duplázását jelentik. (Többnyire mindegyik játékos arra törekszik, hogy pozitív értéket gyűjtsön és a maga gyufái ennek értékét növeljék, ezért célszerű megállapodni abban, hogy az éppen begyűjtött sorhoz már nem tehető le gyufa és abban is, hogy a le nem tett gyufák tulajdonosuknál maradnak, de ellentett hatással: 5-el csökkent, illetőleg felezi az összpontszámot.)