Az ötödölőről, negyedölőre "egyszerűsített" játék.

(A “NÉGY A NYERŐ” nevű, legismertebb változatában egy függőleges síkban felállított “lyukacsos táblába” felülről lefelé ejtik be korongjaikat a játékosok.)

Megállapodás szerint, megdöbbentően sok féle rácsozatú és irányítottságú táblán is játszható, a mezők számával megegyező darab, fele-fele részben sötét és világos bábuval. Megegyezés hiányában a fenti, négyzetes elrendezésű, "szövetmintás", a széléről befelé töltögetett táblát kell használni, 32-32 db bábuval.

Játékszabály: ( lásd "egyperces" videón )

Az induláskor üres táblára felváltva, egyesével teszik le bábuikat a játékosok. Egyikük világosat, másikuk sötétet. A partit az nyeri, akinek sikerül négy darab bábuját egymás mellé leraknia.

A TŐTIKÉ-ben nem választható meg teljesen szabadon a lerakott bábu helye. A játékmezőn kijelölt irányított töltögetési utakat olyan lejtős csatornaként szemléletes elképzelni, amelyekbe golyó alakú bábukat töltve, azok nyílirányban vagy a csatorna végéig, vagy a már korábban a csatornába töltött bábuknak ütközve kerülnek a helyükre.

Az alábbi ábrákon mutatott elrendezések mintája alapján szabadon készíthetők további, saját tervezésű versenytáblák. Több olyan tábla is található, melyen hárman, ill. négyen is versenyezhetnek. (Lásd: pl. a hatszögrácsos “virágos” elrendezést.)


TŐTIKE-feladványA táblán hárman játszanak.
A lépésekre következés sorrendje: piros-zöld-kék, majd újra piros és így tovább, addig, amíg ki nem alakul az első nyerő négyes.
Az állásban (ugye?) piros lép. Hova tegye a bábuját, hogy a rákövetkező lépésben akkor is biztosan nyerhessen, ha sem zöld, sem kék nem hibázik?