"Kedves Nagylaci!
...A legnépszerűbb játék a kicsiknél a Tőtike...
Rendkívül nagy élmény látni, hogy a gyerekeknek mennyire tetszenek a játékok.
Van, aki képes itt lenni 3 órát is..."

Köszönöm szépen a beszámolót!
Válaszom, tán többek is hasznoshatják: picinykét még a TŐTIKÉK-hez

A "TŐTIKE" játékcsalád kézenfekvően adódott, a világszerte ismert "Connect4"-ből, vagy ahogy mi nevezzük, "potyogtatós Amőba"-ból. Természetes, hogy az alapjátéknak azt a variációját is érdemes kipróbálni velük, amikor megfordul a játék célja: Ne legyen nyerő az, aki négyet lerak egymás mellé vonalban a saját bábuiból, hanem éppen ellenkezőleg: aki erre kényszerül, az legyen a partivesztes! Különösen úgy érdekes, ha megtiltjuk azt, hogy a lépésre következő ugyanabba a "csatornába" rakjon, amibe azt megelőzően ellenfele tett, (kivétel a közvetlen négyessel való fenyegetés esete).

Felnőttek körében is nagyon kedvelik a Tőtikék néhány tábláját...
Különösen a családokban, mert: akár négyen is játszhatók!
Próbáljátok meg!
Az első veszekedés után, rá fogtok jönni, hogy a kettőnél több személy esetén, be kell vezetni azt a szabályt, hogy a kényszerlépést annak kell megtennie, aki azzal, a lépésre következés sorrendjében, elsőként találkozik. Nem mondhatja a társainak, hogy: "miután ezt még te is megakadályozhatod, én inkább most a saját állásomat építgetném tovább".
Persze, meg kell állapodni abban is, hogy mit tekintenek a játékosok "lépéskényszeres" állásnak. Azokat a támadó állásokat, amelyekben (páros játék esetén) a következő lépésben nyer a támadó, vitathatatlanul védeni kell. Ámde ide tartoznak a "csiki-csuki"-t előkészítő támadások is. pl. a többszemélyes amőbajátszmákban mindig kényszerlépésnek minősül a kétoldalt nyitott hármas védése is. Páros játékban ugye, nem feltétlen kell védeni a nyitott hármasokat, hiszen lehet olyan is az állás, amelyben folyamatos négyes fenyegetőzésekkel nyeréshez jutunk, anélkül, hogy ellenfelünknek módjában lenne kétoldalt nyitott négyesre ("csiki-csuki" ötösre) erősítenie hármasát.

Végül, emlékeztetnék arra is, hogy a legérdekesebb talán az, amikor magunk tervezzük meg a tábla töltögetési szabályait. Hamar eljutunk például a gurítós és tologatós amőbák újra-felfedezéséhez...