Virág István gyűjtéséből
a "NEUTRON"

Nem tudom miért, de így hívják -tán a semleges golyó miatt?-.

A kicsiknek még ismeretlen/értelmetlen NEUTRON helyett legyen inkább MALAC-FOGÓ és a játékszabályok megértéséhez kövessük Jesztl József találó meséjét:

Hosszú, hideg télben, Alsófalvát és Felsőfalvát elválasztó folyócska befagyott jegére keveredett egy MALAC. A "ki lakik jól belőle?" kérdést 5-5 kiválasztott LEGÉNY dönti el igazságos küzdelemben: azé lesz, aki megfogja, vagy a saját partjára kergeti. A szurkolásra-buzdításra kivonul mindkét falu apraja-nagyja és halálra kacagja magát, mert igencsak mókás ez a kergetőzés. Bármilyen irányban is rugaszkodnak el a csúszós jégen, mindig ÜTKÖZÉSIG mozog a malac is, a legények is...

5x5-ös négyzetes elrendezésű táblán játsszák: 5-5 db világos és sötét + 1 db, az előzőektől eltérő színű bábuval. Érdemes elkészíteni és (néhány szabályvariációval) kipróbálni...

Az egymással szemben ülő játékosok célja a NEUTRON-t saját alapvonalukra eljuttatni.
A lépések két egymást követő fázisból állnak:
1. Előbb a NEUTRON-t kell ütközésig elmozgatni (az eredeti játékszabály szerint bármilyen irányban)
2. Ezt követően a lépő játékos tetszés szerint kiválasztott bábuját kell mozgatni, úgyszintén ütközésig (és szintén bármelyik irányban).
Lépéskényszer van. (Ha mindkét lépésfázist nem tudom végrehajtani, -pl. beszorult a NEUTRON-, akkor vesztettem.)

Megjegyzés: Nekem úgy tűnik érdekesebb, ha az átlós irányú mozgásokat letiltjuk, azaz csak sor-, ill. oszlopirányban előre-hátra mozoghatnak a bábuk és átlósan nem. Ekkor megnövekszik a beszorításos győzelmek gyakorisága... (Nagylaci)