kép: 800x600

"Hearts"
("ne üss szíves lapot")

"Shuffle", majd a keverés és osztás után kapott 13 db lapból
3 db-ot jelölj cserére és "Pass".
Adu és ütéskényszer nincs, de színre-szín kötelező.
Laperő: 2-10, majd J, Q, K, A
A lejátszás végén bünti-pont jár minden egyes ütött szíves lapért.

Érdemes megtanulni, mert élőben még érdekesebb. Akár heten is játszhatjátok, ekkor a treff, káró és pikk 2-est ki kell venni a pakliból.

Sánta István : A "Hearts"-ban nemcsak a szíves ütésekért kapsz hibapontot, hanem a pikk dámáért is: 13-at. Az egyetemen, a koliban sokat játszottuk ezt a játékot, de mindig úgy, hogy volt adu is. Az első körben treff, majd káró, aztán pikk, végül, a kör után, még egy adu nélküli ... , és minden körben adtál 3 lapot az előtted ülőnek. Szerintem, ez az adus változat nemcsak izgalmasabb, de kicsit több gondolkodást is igénylő játék (nem utolsó sorban pedig, jobban meg lehet a másikat tréfálni egy-egy hívással, mert ugye, ha nincs adott színű lapod, de van adud, akkor azt kell beleraknod). Volt még egy olyan szabály is az általunk játszottban, hogy ha egyetlen hívást sem ütsz el, akkor +10 pont bónuszt kapsz. (Ez utóbbiból értelemszerű, hogy nálunk: negatív pontok jártak a büntetendő ütésekért.)

Köszi István!
De jó lenne, ha többen is leírnák/elküldenék egy-egy játékhoz az általuk ismert szabályváltozatokat...
Nekem egyébiránt, kifejezetten tetszik az adu nélküli lejátszás, mert nagyon jól szinkronoz "a pirosütés elkerülése" céllal. (Pl.: a bridzsben is, a legnehezebbnek tartott lejátszás: az adu nélküli. Jó lappal is könnyű befürödni vele.) A pikkdáma ütésének büntetése, valóban benne van a játékszabályokban, de ez (az én értelmezésemben): már kissé idegen az alapötlettől, akkor is, ha ezzel érdekesebb lesz a játék. Abba a szabálykategóriába tartozik, amik "házi változatok"; azaz egy-egy gyakran játszó társaságban kialakulnak azok a pótszabályok, amikkel számukra érdekesebb lesz... Ugyanez vonatkozik a lapcserélés szabályaira. (Az alapjátékban talán nem is kellene lapot cserélni.) Ezek persze, a társaság tagjainak találékonyságától függően, változóak.

A "Ne üss szívest" játékot én, alapvetően, kicsiknek ajánlom, ill./és/vagy alkalmilag összeverődött társaságban, amikor az egyszerű szabályok "nem rettentik el", az ezt még nem ismerőket attól, hogy megtanulják és máris élvezetesen játszhassák. A tapasztaltabbak, többnyire átpártolnak a RIKI-re, ill. annak valamelyik soklapos háziváltozatára.
Ez utóbbit látszik igazolni az is, amit írtál, ha nem is így konkrétan, de jelezve: belekevertetek a Hearts-ba Rikiki-s szabályokat... élvezve ezzel mindkét játék érdekességét... (Nagylaci)



Picit hasonlít a "Riki"-hez, amikor abban "0"-ra játszol:>>>