(Egy-egyben az eredeti oldalról,
de hát sokan tán a Táblajátékosról találnak rá
és remélhetően, nem fognak megváltozni a linkek...
Nagylaci
A Táblajátékoson lásd hozzá: tologatós puzzlek

Freeware játék, a lengyel 'Klocki' nevű játék számítógépes változata.


Ismertető:

Az játék eredetije egy kis tologatós fajáték volt. A játék célja az úgynevezett mester tégla eljuttatása a célterületre. Ez elsőre talán könnyűnek hangzik, de nem mindig az. Minél kevesebb lépésből sikerül egy pályát megoldani, annál több pont jár a megoldásért, de a legkevesebb lépésből álló megoldások megtalálásához bizony szükség van az agytekervényekre! Az egyik cél tehát a pályák megoldása, a másik pedig a megoldás optimalizálása. Ez utóbbi a lehető legkevesebb lépésből álló megoldás megtalálását jelenti, ami néha nagyon nehéz, épp ezért elképzelhető, hogy vannak olyan pályák, ahol a jelenlegi rekord még tovább javítható!

Hogy még nehezebb és érdekesebb legyen a játék, az egyszerűen tologatható téglákon kívül más elemek is vannak. Például mágnesek, amik összeragadnak, ha egymással érintkeznek, vagy összetartozó varázstéglák, amik csak együtt mozgathatók, stb.



A játékok áttekintése és letöltések:

Elsőre talán nehezen követhető, miért van annyi letölthető Bricks játék. Itt egy kis magyarázat, és segítség, hogy melyikkel érdemes kezdeni.

Bricks I, ..., Bricks V
A legelsőnek elkészült játék a Bricks I, ami 48 pályát tartalmaz. Ezek megoldását elküldve érhető el a Bricks II, ami 48 nehezebb pályát tartalmaz. A Bricks III, Bricks IV és Bricks V hasonló folytatása a sornak, egyre nehezebb pályákkal. A Bricks I magyar verziója letölthető itt. A programot Nolan Pflug írta, a program magyar verzióját pedig Csernyik Attila készítette.



Mindegyik Bricks játék egy-egy külön dll fájlban található, amelyeket be kell másolni a program könyvtárába. A sorban következő játék (Bricks II, Bricks III, stb.) dll fájljának letöltéséhez előbb el kell küldened az eredményfájlodat az előző játékból, aminek eredménye el kell érje a szükséges ponthatárt (lásd lejjebb a táblázatban). A program könyvtárában található dll fájlokat a program automatikusan felismeri. A váltáshoz az ablak fejlécén jobb egérgombra (vagy az ablak bal felső sarkában levő ikonra) kattintva előjövő menüből lehet (lásd a képen).



Bricks Jr.:
Mivel kezdők számára akár az elsőnek elkészült Bricks I is túl nehéz lehet, ezért elkészült a még könnyebb Bricks Jr. Ez szintén 48 pályát tartalmaz, amelyek könnyebbek, mint a Bricks I pályái (így akár nevezhetnénk 'Bricks 0'-nak is). A Bricks Jr. magyar verziója letölthető itt.

A Bricks Jr. letöltéséhez nem kell elérni semmilyen ponthatárt más Bricks játékokban!

Custom Bricks I, II, III:
Az eddig említetteken kívül létezik három további Bricks játék is Custom Bricks néven. Ezek pályáit Bricks játékosok készítették. A Custom Bricks pontszámai nem találhatók meg a Bricks weboldalán, azokat Erick Storm tartja nyilván a saját weboldalán itt. A Custom Bricks három játékának magyar verziója együtt letölthető itt.

Versenyek:
Kétféle Bricks verseny van, az egyik kéthavonta kerül megrendezésre, a másik évente. Ezek általában egy pályából álló játékok. A cél az adott határidő előtt beküldeni a lehető legkevesebb lépésből álló megoldást. Az aktuális kéthavi verseny letölthető itt. Egy kis szerencsével tied lehet valamelyik nyeremény is!



Az aktuális éves verseny letölthető itt. Ennél a versenynél nincs nyeremény, csak összemérheted tudásodat a többiekkel.




Megoldások, eredmények, segítség:

Egy verseny vagy bármelyik Bricks játék megoldása után elküldheted a megoldásodat erre a címre: webmaster@bricks-game.de. Jelenleg az egyes játékok rekordjai és a versenyek eredményei csak az angol nyelvű Bricks oldalra kerülnek fel, de ha nem is tudsz angolul, talán megtalálod ott is amit keresel. Ha van kérdésed, látogasd meg a Bricks Fórumot . Annak ellenére, hogy a legtöbb hozzászólás angol nyelvű, ha nem tudsz angolul, felteheted kérdésedet magyarul is, talán lesz valaki, aki beszél magyarul a fórumozók közül. A pályák megoldásait nem szabad megbeszélni!




Ebben az áttekintő táblázatban megtalálható az összes játék:


BRICKS JÁTÉKOK LEÍRÁS/LETÖLTÉS KÉP
Hangfájlok Mindegyik játékhoz szükséges
Letölthető itt

Bricks Jr. 48 pályát tartalmazó játék kezdőknek
Letölthető itt
Bricks I 48 pályát tartalmazó játék. Nehezebb, mint a Bricks Jr.
Letölthető itt
Bricks II 48 pályát tartalmazó játék. Letöltéséhez előbb el kell érned legalább 40000 pontot a Bricks I játékban és az eredményfájlt el kell küldeni.
Bricks III 48 pályát tartalmazó játék. Letöltéséhez előbb el kell érned legalább 36000 pontot a Bricks II játékban és az eredményfájlt el kell küldeni.
Bricks IV 48 pályát tartalmazó játék. Letöltéséhez előbb el kell érned legalább 30000 pontot a Bricks III játékban és az eredményfájlt el kell küldeni.
Custom Bricks I-III 48 pályát tartalmazó játékok, amelyeket Bricks játékosok készítettek
Letölthető itt


Éves verseny A 2003. évi verseny játéka (9 pálya)
Itt külön letölthető a dll fájl (exe fájl nélkül)
Kéthavi verseny Az aktuális verseny játéka
Itt külön letölthető a dll fájl (exe fájl nélkül)
Régebbi versenyek Az összes eddigi verseny pályája egy játékban. A legjobb megoldásokat is tartalmazza!
Letölthető itt

© A. Rottler (12.07.03)